Πόλυ Πάνου: 11 χρόνια από τον θάνατό της–Η υιοθεσία,τα προβλήματα υγείας & η κόντρα με τον Μαργαρίτη
Η «αρχόντισσα» του λαϊκού τραγουδιού, η Πόλυ Πάνου, πέθανε σαν σήμερα το 2013.
11 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατό της.
Η τραγουδίστρια πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Το τελευταίο διάστημα της ζωής της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας από την οποία έπασχε και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Πολυτίμη Κολιοπάνου και γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα.
Κρυφά από τους γονείς της, σε ηλικία δέκα χρονών συμμετείχε σ' ένα διαγωνισμό ταλέντων της πόλης, στον οποίο τραγούδησε τη «Μητέρα» του Φώτη Πολυμέρη και κέρδισε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 260 παιδιά. Οι εφημερίδες τότε έγραφαν για τη «μικρή Πατρινοπούλα, το παιδί θαύμα που πήρε το πρώτο βραβείο».
«Νονός» του καλλιτεχνικού της ονόματος ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο άνθρωπος που την ανακάλυψε στην Πάτρα και έμελλε να της αλλάξει τη ζωή.
Ο Μπιθικώτσης άκουσε το κορίτσι να τραγουδά τα «βαριά» του Τζουανάκου και τα «ελαφρά» του Πολυμέρη και αμέσως της ζήτησε να τον ακολουθήσει. Η Πολυτίμη ήταν 11 χρονών παιδί. Ο πατέρας της δεν ήθελε με τίποτα. Φαίνεται ότι ήταν καθοριστικός όμως ο παράγων μητέρα, η οποία ανέλαβε να συνοδεύσει το παιδί στις περιοδείες.
Όταν επέστρεψαν στην Αθήνα, ο Μπιθικώτσης σύστησε την Κολιοπάνου στην Columbia. Οι άνθρωποι της εταιρείας φαίνεται ότι ενθουσιάστηκαν, και έκαναν λόγο για την Βέμπω του λαϊκού τραγουδιού.
Από πολύ μικρή ηλικία η Πόλυ Πάνου αγάπησε το λαϊκό τραγούδι. Όπως η ίδια έχει δηλώσει στην ΕΡΤ, δεν θέλησε ποτέ να το απαρνηθεί και με αγάπη και πάθος το υπηρέτησε. Οι επιτυχίες ήταν αμέτρητες, αφού συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού: Βασίλης Τσιτσάνης, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Μητσάκης, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μάρκος Βαμβακάρης. Στο μπουζούκι την συνόδευσαν γνωστοί δεξιοτέχνες, όπως ο Γιάννης Παλαιολόγος, ο Στέλιος Μακρυδάκης κ.ά.
Το 1952 ηχογράφησε τον πρώτο της τραγούδι το «Πήρα τη στράτα την κακιά», σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση και στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Όσες φορές της ζήτησαν να μιλήσει για την χρυσή πορεία της στο λαϊκό τραγούδι, πάντα υποστήριξε ότι η επιτυχία ενός τραγουδιού χρειάζεται εκτός από την καλή φωνή, καλό στίχο, για να μιλάει στην ψυχή των ανθρώπων και φυσικά καλή μουσική.
Τα τραγούδια «Το πλοίο θα σαλπάρει», «Το σφάλμα», «Κούπα», «Δώδεκα Τσιγγάνες», «Μεσ’ την πολύ σκοτούρα μου», «Το φανταράκι», «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Αν μιλούσαν τα σύννεφα», «Τα λιμάνια», είναι λίγες μόνον από τις επιτυχίες της.
Επί χρόνια είχε το μαράζι ότι δεν είχε αποκτήσει παιδί.
Τότε την λύση της έδωσε άνθρωπος του στενού της περιβάλλοντος. Μπορούσε να υιοθετήσει και έτσι έγινε, υιοθέτησε τον γιο της, Βαγγέλη.
Σε μια συναυλία της Πόλυς Πάνου με τον Γιώργο Μαργαρίτη, ο τραγουδιστής επέμενε στον διοργανωτή να βγει στη σκηνή μετά τη συνάδελφό του, τονίζοντας ότι εκείνη ήταν φίρμα τού χθες κι αυτός φίρμα τού σήμερα.
«Μόλις το έμαθε αυτό η Πόλυ (αφού τον αποκάλεσε “βλάχο”), προσποιήθηκε πως αρρώστησε και δεν θα πήγαινε. Ομως, όταν ο Μαργαρίτης ήταν στην πίστα κι έλεγε το τέταρτο τραγούδι του, εμφανίστηκε η Πάνου και ανάμεσα στις επευφημίες του κοινού πήρε το μικρόφωνο. “Σ' το 'πα εγώ: θα μου τη φέρει η Πατρινιά” είπε ο Μαργαρίτης στον διοργανωτή» σύμφωνα με όσα αναφέρεται στο βιβλίο για τη ζωή της Πόλυς Πάνου με τίτλο «Η αρχόντισσα».
Στο κεφάλαιο «Έτοιμη για το ταξίδι» διαβάζουμε ότι ο Αντώνης Βαρδής ήταν ένας από εκείνους που την επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, όταν εκείνη βρισκόταν στα τελευταία της. «Ιδιαίτερη χαρά τής έδιναν οι φίλοι της που έρχονταν να τη δουν, να της πουν δυο λόγια. Μεταξύ αυτών, ο Αντώνης Βαρδής, καταβεβλημένος από την αρρώστια και με το τσιγάρο στο στόμα, στάθηκε σε απόσταση, για μην της κάνει κακό. Η Πόλυ χάρηκε. “Τι έγινε, Αντώνη μου;” “Τι να γίνει, ρε Πόλυ, γύρισα από τουρνέ στη Γερμανία χάλια”. “Μη φοβάσαι, θα το ξεπεράσεις, μόνο πέταξε αυτό το βρομοτσίγαρο”» του είπε, όπως αναφέρεται στο βιβλίο.
Διαβάστε επίσης:
Βαγγέλης Πάνου: «Ανακάλυψα ότι η Πόλυ Πάνου με είχε υιοθετήσει όταν ήμουν 12 ετών»
Η νύφη της Πόλυ Πάνου κέρδισε διεθνή τίτλο ομορφιάς (photos)
Βαγγέλης Πάνου – Γωγώ Βαγενά: Η γνωριμία, ο έρωτας και ο γάμος τους