Showbiz

Ο Δημήτρης Μπάσης στο gossip-tv: Η πρώτη συνάντηση με τον Μίμη Πλέσσα & τα λόγια που δεν θα ξεχάσει

Το gossip-tv μόλις λίγες ημέρες πριν από την απώλεια του Μίμη Πλέσσα είχε μιλήσει με ανθρώπους που είχαν συνεργαστεί μαζί του με αφορμή τα γενέθλιά του, τα οποία θα γιόρτασε στις 12 Οκτωβρίου. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Μπάσης

«Αγαπώ τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα κι αυτό φαίνεται την ώρα που τα ερμηνεύω», θα πει ο Δημήτρης Μπάσης, ένας από τους «εκλεκτούς» του σπουδαίου συνθέτη.

«Εκλεκτός» γιατί ο Δημήτρης Μπάσης με την ξεχωριστή και εκφραστική χροιά του κατάφερε να κάνει τον Μίμη Πλέσσα να «βλέπει» σε εκείνον όσα θέλει ένας μαέστρος για να εμπιστευτεί σε έναν νεότερο καλλιτέχνη το έργο του. Ένα έργο πολυεπίπεδο, ένα έργο που ενώνει κυτταρικά, ένα έργο που μεγαλώνει γενιές και που με όχημα τη φωνή του, ο Δημήτρης Μπάσης συνεχίζει να το κρατά «ζωντανό».

Ο Δημήτρης Μπάσης είχε μιλήσει στο gossip-tv με αφορμή τα γενέθλια του κορυφαίου συνθέτη και πιανίστα που θα γιόρταζε στις 12-10.

Αρχές του φετινού καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε η τιμητική συναυλία για τα «100 χρόνια Μίμης Πλέσσας» στο Ηρώδειο. Μια βραδιά γεμάτη μελωδίες του κορυφαίου συνθέτη, πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες επί σκηνής, ανάμεσά τους και εσύ αλλά θεωρώ πως το πιο συγκινητικό τόσο για τον ίδιο τον Μίμη Πλέσσα όσο και για εσάς, οι χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών στο κοινό, γεγονός που για μια ακόμη φορά απέδειξε πως η μουσική του συνθέτη, ενώνει γενιές.

«Αυτό είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό καθώς αρχικά δείχνει τη δύναμη των τραγουδιών του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος -όπως πολύ σωστά είπες- μεγαλώνει γενιές και στο μέλλον θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερες γιατί τα τραγούδια του είναι διαχρονικά και το διαπιστώνουμε, όχι μόνο στο Ηρώδειο, γιατί στα πλαίσια των «100 χρόνων Μίμης Πλέσσας» έγιναν πολλές συναυλίες και είδα ακριβώς αυτό. Είδα νέα παιδιά αλλά και πολύ μεγαλύτερους να τραγουδάνε τα τραγούδια του. Είναι πραγματικά πολύ συγκινητική αυτή η ένωση των γενεών που γίνεται μέσα από τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα»

Εσύ, Δημήτρη, είσαι ένας από τους «εκλεκτούς» του Μίμη Πλέσσα. Από τους καλλιτέχνες που πάντα επιλέγει στις συναυλίες του. Τι είναι αυτό που «βλέπει» σε σένα;

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να με επιλέγει ο Μίμης Πλέσσας να συμμετέχω σε αυτές τις επετειακές και σπουδαίες συναυλίες. Τώρα, το τι είναι αυτό που «βλέπει» σε μένα, θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο. Πιστεύω όμως ότι αυτό που βλέπει σε μένα είναι το γεγονός ότι ένας τραγουδιστής της νεότερης γενιάς με όχημα τη φωνή του μπορεί να είναι ένας συνεχιστής του έργου του. Αγαπώ τα τραγούδια του Πλέσσα κι αυτό φαίνεται την ώρα που τα ερμηνεύω. Πραγματικά με αγγίζουν. Τα τραγούδια του τα συμπεριλαμβάνω και στα δικά μου live και για να πω και την αλήθεια, ένα πρόγραμμα για να είναι επιτυχημένο δεν μπορεί να μην έχει ένα αυξημένο ποσοστό των τραγουδιών του Μίμη Πλέσσα. Οπότε νομίζω ότι όλα αυτά τον κάνουν να με επιλέγει»

Θυμάσαι την πρώτη σας συνάντηση;

«Η πρώτη μου συνάντηση με τον Μίμη Πλέσσα ήταν το 1999. Τότε μας είχε επιλέξει με τον Γιάννη Κότσιρα να κάνουμε μια σειρά συναυλιών με τα τραγούδια του. Τότε τον γνώρισα και από τότε με καλεί στις συναυλίες του και στα αφιερώματά του»

Ο Μίμης Πλέσσας έχει ένα μαγικό τρόπο στις πρόβες να σου να πάρει τον καλύτερό σου εαυτό

Είχες αγωνία, άγχος, τρακ;

«Κοίτα, μιλάμε για 25 χρόνια πριν, οπότε υπήρχε πολύ μεγάλο τρακ. Υπήρχε το άγχος για το αν θα δικαιώσω την επιλογή του. Δεν είχα σαφώς την εμπειρία που έχω τώρα και την αυτοπεποίθηση. Είναι αυτά τα ωραία συναισθήματα που έχει ένας νέος καλλιτέχνης όταν τον καλεί ένας συνθέτης αυτής της εμβέλειας»

Τι έχεις κρατήσει από τις συμβουλές του; Τα λόγια του;

«Ο Μίμης Πλέσσας δεν δίνει συμβουλές. Σέβεται πάρα πολύ τους ερμηνευτές και τους αφήνει να λειτουργήσουν όπως μπορούν να εκφραστούν καλύτερα. Ο Μίμης Πλέσσας έχει ένα μαγικό τρόπο στις πρόβες να σου να πάρει τον καλύτερό σου εαυτό. Αυτό όμως που θυμάμαι ήταν η απάντησή του όταν πριν από πέντε χρόνια του είπα: «Μαέστρο μου θα ήθελα όταν μεγαλώσω να είμαι σας εσάς» γιατί στα 95 του ανέβηκε στη σκηνή, έπαιξε στο πιάνο του και του ζήτησα λοιπόν μια συμβουλή. «Να δουλεύεις μέχρι τα βαθιά σου γεράματα», ήταν τα λόγια του. Αυτή ήταν η συμβουλή του, την οποία ουσιαστικά ζήτησα εγώ από εκείνον»

Αν σου ζητούσα να διαλέξεις ένα από τα τραγούδια του που έχει ξεχωριστή θέση στη δική σου ζωή, ποιο θα ήταν αυτό;

«Δεν μπορείς να διαλέξεις ένα μόνο, είναι δύσκολο. Αν όμως έπρεπε θα διάλεγα το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», το οποίο είναι ένα εμβληματικό ζεϊμπέκικο, το «Έπεφτε βαθιά σιωπή», το οποίο γνωρίζω πως είναι κι ένα από τα αγαπημένα του Μίμη Πλέσσα και το «Ξημερώνει Κυριακή», το οποίο περνά κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Και ξαναλέω πως με δυσκολία επιλέγω αυτά τα τρία»

Αγαπώ τα τραγούδια του Πλέσσα κι αυτό φαίνεται την ώρα που τα ερμηνεύω. Πραγματικά με αγγίζουν

Τι αφήνει πίσω του ο Μίμης Πλέσσας;

«Αφήνει πίσω ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο. Νομίζω ότι ο Μίμης Πλέσσας είναι εφαλτήριο ακόμη και για τους σημερινούς συνθέτες να γράψουν τραγούδια. Θα δείτε ότι πολλοί συνθέτες τα προηγούμενα χρόνια «πατούσαν» πάνω στο ύφος του Πλέσσα για να γράψουν. Αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη που τα τραγούδια του θα μεγαλώσουν και τις επόμενες γενιές και αφήνει και σε εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του τη χαρά και την τιμή να μπορούμε να λέμε στους νεότερους τι ήταν για εμάς αυτός ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης»

Ο Μίμης Πλέσσας μεγαλούργησε, έζησε μια έντονη ζωή, μια ζωή γεμάτη όπως έχει πει και ο ίδιος. Η αγάπη του κόσμου είναι τεράστια και πάντα θα υπάρχει με το έργο του

Ο Δημήτρης Μπάσης ολοκλήρωσε τη γεμάτη καλοκαιρινή περιοδεία του σε Αθήνα και δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα. Σε λίγες ημέρες αναχωρεί για Αμερική όπου θα παραμείνει για πέντε εβδομάδες πραγματοποιώντας κι εκεί μια μεγάλη περιοδεία. Κατά την επιστροφή του αναμένεται να ανακοινωθεί η επόμενη συνεργασία του.

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved