Showbiz

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Ποιοι Έλληνες celebrities έχουν μιλήσει ανοιχτά για την πάθησή τους;

 Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης το 2004 και αρκετοί Έλληνες celebrities έχουν μιλήσει ανοιχτά για την πάθησή τους.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση δερματική πάθηση που προκαλεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος.

Τα βασικά συμπτώματα της ψωρίασης είναι η ερυθρότητα, η φαγούρα, η ξηροδερμία και ο πόνος. Οι αλλοιώσεις της ψωρίασης μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην επιφάνεια του σώματος, επηρεάζουν όμως συχνότερα το τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες και τα γόνατα.

Ποιοι Έλληνες celebrities έχουν μιλήσει για την ψωρίαση;

Ο Αλέξης Γεωργούλης είχε αποκαλύψει: «Νομίζω ότι τα περισσότερα ψυχοσωματικά τα είχα από τον έρωτα και τις σχέσεις μου. Εκεί δεν υπάρχει λογική, περιμένεις να περάσει το κύμα. Έχω ψωρίαση που βγαίνει στους αγκώνες και κάτω από τα μάτια, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει εξαφανιστεί».

Ο Γιώργος Χανιώτης έχει μιλήσει ανοιχτά για την ψωρίαση τονίζοντας: «Εκείνη την εποχή ήμουν σε περίοδο χωρισμού, απλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πως είχα στενοχωρηθεί τόσο πολύ! Παράλληλα, όμως, ο πατέρας μου υπέφερε από αυτήν την πάθηση, η οποία μπορεί να μην είναι κολλητική, είναι όμως κληρονομική, κάτι που μέχρι τότε δεν ήξερα. Έτσι, πρόσβαλε και εμένα σε μια στιγμή που ήμουν ευάλωτος, καθώς βρισκόμουν μέσα στη θλίψη. Επιπλέον, έκανα και μια ζωή γεμάτη καταχρήσεις με αλκοόλ και ατέλειωτα ξενύχτια. Ευτυχώς από τη μέρα που νόσησα έγινα πολύ καλό παιδί! Σήμερα, μάλιστα, λέω πως αυτή η ασθένεια ήταν μια αντίδραση του σώματός μου στα βασανιστήρια που του έκανα. Το βλέπω, δηλαδή, πλέον και στον εαυτό μου, πως τώρα που ακολουθώ μια υγιεινή ζωή και είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, το μυαλό μου λειτουργεί καλύτερα… Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δίσταζα να μιλήσω γι' αυτό που μου συνέβαινε. Γι' αυτό έλεγα πως έχω χτυπήσει! Γρήγορα, όμως, κατάλαβα πως αν δεν αρρώσταινα ίσως συνέχιζα να ταλαιπωρώ τον εαυτό μου. Έτσι αυτή η αρρώστια που με ανάγκασε να υιοθετήσω μια άλλη στάση ζωής, με άλλαξε προς το καλύτερο αντί να γίνει η κόλασή μου! Είναι όπως όταν, για παράδειγμα, κλέβεις κάτι και σου χαρακώνουν το πρόσωπο, ώστε η ουλή να σου θυμίζει το κακό που έκανες για να μην το επαναλάβεις! Σε αυτή την περίπτωση το σημάδι σου κάνει καλό, γιατί έρχεται και σου λέει: «Μεγάλε, κάπου έκανες ένα λάθος, πρόσεξε μην πέσεις πάλι στο ίδιο παράπτωμα!». Κατά τον ίδιο τρόπο, η ψωρίαση ήρθε να με βάλει μόνιμα σε έναν καλύτερο δρόμο ζωής.»

Πιστεύει πως όλοι αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση με τον ίδιο τρόπο; «Όχι βέβαια! Μάλιστα σε ένα σχετικό ιατρικό συνέδριο που έγινε πρόσφατα πολλοί που πάσχουν από αυτήν τη νόσο αρνήθηκαν να μιλήσουν, εγώ πάντως δεν είχα πρόβλημα. Θα θεωρούσα τον εαυτό μου πολύ μεγάλο φλώρο αν δεν έλεγα πως έχω ψωρίαση! Γιατί άλλωστε να μην το πω, όταν ο Μάικλ Τζόρνταν είχε βγει και είχε δηλώσει στη δεκαετία του '80 πως έχει AIDS; Μιλάμε, βέβαια, για έναν πολύ γενναίο άνθρωπο! Εγώ αν είχα αυτή την ασθένεια δεν υπάρχει περίπτωση να το ομολογούσα, δεν θεωρώ τον εαυτό μου τόσο γενναίο.»

Στο περιβάλλον του πώς τον αντιμετώπισαν;

«Δεν είχα πρόβλημα. Άλλωστε αυτή η πάθηση δεν είναι κολλητική, και το ξέρει ο κόσμος, καθώς η ψωρίαση συζητιέται αυτό τον καιρό γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κατά 15% με 20%! Την ίδια ώρα, βέβαια, αυξάνονται και οι νέες θεραπείες που υπόσχονται μακροχρόνια ύφεση, καθώς αυτή η ασθένεια συνήθως απαιτεί αγωγή σε όλη τη διάρκεια της ζωής και ειδικά σε περίοδο εξάρσεων.»

Ποια μέθοδο θεραπείας έχει προτιμήσει; «Δεν παίρνω φάρμακα, θα το έκανα μόνο στην περίπτωση που θα είχα πρόβλημα στο πρόσωπο και στο σώμα. Από τη στιγμή όμως που η ψωρίαση περιορίζεται στο γόνατο και στους αγκώνες, προτιμώ το βελονισμό όσο κι αν ψιλοπονάω! Άλλωστε, με το που μπαίνουν οι βελόνες με παίρνει ο ύπνος! Κάποια εποχή έκανα επίσης ομοιοπαθητική, ενώ έχω δοκιμάσει και την... ξηρασία. Μια θεραπεία για δέκα μέρες, όπου τρως ένα παξιμάδι και ένα αβοκάντο το πρωί, μια από τα ίδια το μεσημέρι και ένα ποτήρι νερό! Δεν παίζεται, γι' αυτό το έκανα μονάχα δύο φορές. Σίγουρα, πάντως, μέσα από αυτήν τη μέθοδο μαθαίνεις να μασάς καλά την τροφή, εβδομήντα μασήματα σε κάθε μπουκιά! Κάπως έτσι σταμάτησα να καταβροχθίζω το φαγητό μου όπως συνήθιζα παλιά.»

Και ο Τάσος Ιορδανίδης είχε αποκαλύψει: «Έχω ψωρίαση. Αυτό προέκυψε μετά από μια έντονη συναισθηματική κατάπτωση δική μου πριν από χρόνια και μετά από ένα διάστημα που βρήκα την ισορροπία, προέκυψε». Τόνισε ότι είναι αυτοάνοσο νόσημα και μπορεί να συμβεί σε επτά γενιές...

Και είχε αναφέρει: «Ναι, εχω δει περίεργα βλέμματα, περίεργα βλέμματα. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις είναι να το αναφέρεις εξ' αρχής. Πρέπει να πεις “έχω ψωρίαση. Είναι κάτι που δεν κολλάει».

Η Κάτια Ταραμπάνκο είχε αναφέρει ότι διαγνώστηκε με ψωρίαση όταν ήταν ακόμα 13 ετών, τότε που τα έδινε όλα στα αθλήματα με τα οποία ασχολούταν.

Η διάγνωση και τα έντονα συμπτώματα τη φρέναραν για λίγο από τις δραστηριότητές της όμως όπως είπε, έμαθε να ζει με αυτή την αυτοάνοση ασθένεια για την οποία επεσήμανε πολλές φορές, πως παρόλο που είναι ταμπού ακόμα και στις μέρες μας, παραμένει μη μεταδοτική.

«Με το που βγήκε πρώτη φορά η ψωρίαση κατευθείαν το επικοινώνησα στους γονείς μου. Εγώ ήμουν με τον πατέρα μου ταξίδι με ιστιοπλοϊκά στο Αιγαίο, δούλευα. Πίστεψε ότι είναι αλλεργία από τον ήλιο» είπε και συνέχισε:

«Είναι αλλεργία από τη θάλασσα. Δεν έδωσα σημασία. Με το που γύρισα στην Αθήνα άρχισα να το ψάχνω γιατί άρχισε και απλωνόταν. Δεν ήταν μόνο στους αγκώνες και στα άκρα, ήταν παντού, ήταν ιδιαίτερο, περίεργο. Με αποτέλεσμα να τρέχουμε από γιατρούς σε γιατρούς, δερματολόγους. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν. Με τα εξαφανίστηκε μόνο του με κάτι κρέμες. Σταγονοειδής ψωρίαση, έτσι μου το είχαν πει».

Και η Νατάσα Ράγιου είναι ανάμεσα στους διάσημους που πάσχουν από ψωρίαση. Για παραπάνω από μία 20ετία δίνει μάχη με την ψωρίαση η Νατάσα Ράγιου.

Όπως λέει: «Το γονίδιο της ψωρίασης, οφείλεται σε κληρονομικότητα από τον πατέρα μου, έτσι μεταφέρθηκε και σε εμένα και εκδηλώθηκε με την μορφή αυτοάνοσου νοσήματος».

«Για να αντιμετωπίσεις ασθένειες σαν τη ψωρίαση, πρέπει να τις αποδεχτείς, να γίνεις φίλος μαζί τους να τους χαμογελάσεις. Έτσι και αυτές σου φέρονται πιο ευγενικά». Ακόμη τόνισε πόσο πολύ μεγάλο ρόλο στην 20χρονη μάχη με την ψωρίαση έπαιξε και η αγάπη που εισπράττει καθημερινά από τα αγαπημένα της πρόσωπα όπως ο σύντροφος της. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ακόμα και όταν η ασθενειά μου βρισκόταν σε έξαρση ο σύντροφός μου δεν παρατηρούσε τίποτα, ήταν αδιάφορος σε βαθμό κακουργήματος» έχει τονίσει.

Και ο Θάνης Αλευράς είχε μιλήσει ανοιχτά: «Εγώ δημιούργησα ένα αυτοάνοσο, που έχουν πολλοί άνθρωποι από ό,τι ακούω. Μου διέγνωσαν ψωρίαση μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό δείχνει πως ο οργανισμός δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον ίδιο του τον οργανισμό και του επιτίθεται σαν εχθρό. Ευγνωμονώ που δεν είναι κάτι σοβαρότερο. Έχω με αυτή τη σκέψη καταφέρει να το κρατάω σε μια μόνιμη ύφεση, που για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο…».

Και πρόσθεσε:«Εύχομαι κάποια στιγμή να αυτοϊαθώ, όπως αυτονόσησα. Δεν είμαστε καλά με τον εαυτό μας γιατί πάμε παραφύση σε πολλά πράγματα. Πάντα μπροστά είναι τα λεφτά ο χρόνος και η εργασία. Οπότε τι θα κάνει το σύστημα; Θα αντιδράσει».

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved