Γενέθλια για τη Δήμητρα Γαλάνη: Η ηλικία, η καταγωγή και η απόφαση να αποσυρθεί από το τραγούδι
Τα γενέθλιά της έχει σήμερα 14 Νοεμβρίου η Δήμητρα Γαλάνη η οποία είναι γεννημένη το 1952 και έγινε 72 ετών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στην περιοχή Ελληνορώσων ενώ κατάγεται από την Πρέβεζα, όπου και μεγάλωσε. Από την παιδική της ηλικία ξεκίνησε σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής. Ξεκίνησε την καριέρα της στο τέλος της δεκαετίας του 1960 σε ηλικία 16 ετών. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο τραγούδι το 1969 ερμηνεύοντας δύο τραγούδια στο «Ένα χαμόγελο» των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου.
Από την δεκαετία του 1970 μέχρι και την δεκαετία του 1980 οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και τη μουσικότητα της φωνής της, άρχισαν να γράφουν τραγούδια για εκείνη. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Χατζιδάκις, Ελένη Καραΐνδρου, Γιάννης Σπανός, Βασίλης Τσιτσάνης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Χριστόδουλος Χάλαρης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Χρήστος Νικολόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Αντώνης Βαρδής, Στέφανος Κορκολής, Μίμης Πλέσσας, Μάριος Τόκας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάκης Σούκας, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Κατσαρός, Νίκος Ιγνατιάδης, Νίκος Καρβέλας, Βασίλης Δημητρίου.
Δήμητρα Γαλάνη: «Έκανα βλακεία, είπα άντε ηλίθια και με γύρισα πίσω»
Έχει τραγουδήσει τραγούδια Ελλήνων ποιητών, όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αλλά και σπουδαίων στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Βίρβος, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Παρασκευάς Καρασούλος κ.ά.
Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τους: Βασίλη Τσιτσάνη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Βίκυ Μοσχολιού, Σταύρο Ξαρχάκο, Μαρινέλλα, Μανώλη Μητσιά, Γιώργο Χατζηνάσιο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Πάριο, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Χαρούλα Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Διονύση Θεοδόση, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Νικολόπουλο, Γιάννη Καλατζή, Λιζέτα Νικολάου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Κώστα Μακεδόνα, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μελίνα Κανά κ.ά.
Το 1976, πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά, όπου ήρθε σε επαφή με τον απόδημο ελληνισμό στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Τορόντο, Βοστώνη και Μόντρεαλ. Στη συνέχεια έδωσε συναυλίες στη Βιέννη. Το 1978, πραγματοποίησε νέα περιοδεία της σε Η.Π.Α. και Καναδά δίνοντας συναυλίες σε μεγάλα θέατρα.
Το 1980, ερμήνευσε τους Χαιρετισμούς του Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του έργου, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, στο φεστιβάλ πολιτικού τραγουδιού στο ανατολικό Βερολίνο. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε με τον Χριστόδουλο Χάλαρη στο διεθνές φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου ερμήνευσε βυζαντινούς ύμνους σε παραγωγή της France Culture. Επίσης, απέσπασε το α' βραβείο (από κοινού με τον Ιταλό τραγουδιστή Ρικάρντο Κοτσάντε) στο φεστιβάλ γαλλικού τραγουδιού “Rose d'Or” που διοργανώθηκε εκείνη τη χρονιά στην Ελλάδα.
Το 1981, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου παρέμεινε μέχρι το 1983. Το διάστημα αυτό έδωσε συναυλίες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, είτε μόνη της, είτε με άλλους σημαντικούς τραγουδιστές και δημιουργούς.
Το 1985, πραγματοποίησε περιοδεία με τον Γιώργο Νταλάρα στην Αυστραλία (Σίδνεϊ, Μελβούρνη κ.ά.). Το 1988 έδωσε συναυλίες με τον Μάνο Χατζιδάκι στις Βρυξέλλες και στο Ελσίνκι. Το 1989 τραγούδησε σε ρεσιτάλ τραγουδιού για πιάνο και φωνή στις Βρυξέλλες με τον Θάνο Μικρούτσικο, στα πλαίσια ενός τετραήμερου αφιερώματος στην ελληνική μουσική.
Το 1990 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 7ο φεστιβάλ μεσογειακού τραγουδιού στη Μαγιόρκα (μαζί της στην κιθάρα ο συνθέτης Αντώνης Μιτζέλος). Τη δεκαετία του 1990, η Δήμητρα Γαλάνη συστήθηκε για πρώτη φορά και η ίδια ως δημιουργός τραγουδιών αλλά και ως συνθέτης μουσικής για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 1993, περιόδευσε για δεύτερη φορά σε Αμερική και Καναδά με τον Γιώργο Νταλάρα. Το 1996 παρακολούθησε ένα τρίμηνο σεμινάριο μουσικής στο Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι Berklee College of Music στη Βοστώνη. Το 1998 ήταν μία χρονιά με σημαντικές εμφανίσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης: Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο, Φραγκφούρτη, Ντίσελντορφ, Λυών, Μασσαλία και Βρυξέλλες.
Στην μακρόχρονη καριέρα της, η Δήμητρα Γαλάνη έχει αναδείξει ως παραγωγός σημαντικούς νέους τραγουδοποιούς, έχει δώσει συνθέσεις της σε άλλους ερμηνευτές, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο της σε μουσικούς διαγωνισμούς και ετήσια φεστιβάλ για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Η απόφαση να αποσυρθεί από το τραγούδι
Η Δήμητρα Γαλάνη μίλησε πρόσφατα στη Δώρα Αναγνωστοπούλου και στην εκπομπή Mega Stories και αποκάλυψε πως φαντάζεται τη μέρα που δεν θα τραγουδάει και θα είναι σύντομα.
«Μπορείς να φανταστείς τη μέρα που δεν θα τραγουδάς πια;», ρώτησε η δημοσιογράφος την τραγουδίστρια και εκείνη απάντησε:
«Με μεγάλη χαρά. Την έχω φανταστεί και σχεδόν την κάνω την επόμενη μέρα. Πια εμφανίζομαι πολύ αραιά, και όταν θέλω να παίξω με τους φίλους μου. Πολύ σύντομα θα απέχω πολύ περισσότερο και είναι λογικό μετά από τόσα χρόνια. Δεν μου κάνει πόνο αυτό, δεν αισθάνομαι ότι θα έχω έλλειψη. Ίσως επειδή έχω ζωή, έχω ανθρώπους δίπλα μου και γύρω μου, πράγματα να ανταλλάξω, έχω να διαβάσω, έχω να δω, χιλιάδες πράγματα. Ό,τι ονειρεύτηκα, το έκανα, και εύχομαι έτσι να πάει μέχρι τέλους, γιατί εξακολουθώ να ονειρεύομαι».
Διαβάστε επίσης:
«Άλλος άνθρωπος» ο Πολυχρονόπουλος: Οι ύβρεις, οι διαταγές και η κόντρα με την Δήμητρα Γαλάνη
Γαλάνη: «Eφαγα ξύλο. Yπήρξαν γύρω μου άνθρωποι που μου τραβήξανε το χαλάκι μόλις άρχισε να ίπταται»»
Δήμητρα Γαλάνη: «Είχα ανήσυχη ζωή... Το τραγούδι μου έσωσε τη ζωή»