Showbiz

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ηλικία, οι επιτυχίες, η άνοδος και η πτώση

Ο Πέτρος Φιλιππίδης γεννήθηκε στο Μεταξουργείο της Αθήνας στις 31 Δεκεμβρίου 1962.

Σε ηλικία 19 ετών παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Λεωνίδα Τριβιζά. Παράλληλα σπούδασε για 3 χρόνια σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και μουσική στο Ωδείο Αθηνών.

Το 1983 έδωσε εξετάσεις εισαγωγής στα δυο κορυφαία θεατρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, και τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν. Παρόλο που πέρασε πρώτος στις εξετάσεις του Εθνικού θεάτρου, τελικά επέλεξε να σπουδάσει στο Θέατρο Τέχνης. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή το 1986 και συμμετείχε στις περισσότερες παραστάσεις του Θέατρου Τέχνης ως το 1988 όταν και αποχώρησε από τον θίασο. Όσο βρισκόταν στο θέατρο του Κάρολου Κουν πρωταγωνίστησε στις θεατρικές παραστάσεις Ιππείς, Αχαρνής, Αγαμέμνων, Όρνιθες, Πέρσες, Προμηθέας Δεσμώτης και στις Θεσμοφοριάζουσες. Τέλος, σπούδασε σκηνοθεσία στην σχολή Σταυράκου.

Συνεργάστηκε για τα δυο επόμενα χρόνια με τον θίασο «Εποχή» του Βασίλη Παπαβασιλείου. Από τις αρχές του 1990 δουλεύει κυρίως στο εμπορικό θέατρο. Η πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία ήρθε το 1990 με την παράσταση «Στο Τσακ», 1990 – 91 .

Την ίδια επιτυχία είχε και η παράσταση, τα «Πάνω - Κάτω» το 1991-1992.
Από εκεί και πέρα θα πρωταγωνιστήσει ως επικεφαλής θιάσου, συχνά και ως σκηνοθέτης σε πολλά θεατρικά έργα. Ενδεικτικά αναφέρονται:
«Αταίριαστο ζευγάρι» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Ξενοδοχείο παράδεισος» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Μαύρη κωμωδία» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (θίασος Γιάννη Μπέζου – Πέτρου Φιλιππίδη), «Οι ηλίθιοι» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη), «Σπασμένη στάμνα» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Ταραντέλα» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Ο επιθεωρητής» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη) «Loot» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου), «Περιμένοντας τον Γκοντό» (θίασος Κώστα Καζάκου – Πέτρου Φιλιππίδη).

Το καλοκαίρι του 1996 έπαιξε το ρόλο του τρελού στην παράσταση, «Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, με επικεφαλής τον Κώστα Καζάκο σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Η παράσταση ανέβηκε στο Ηρώδειο και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα.
Το 2011 σκηνοθετεί πρώτη φορά για την Επίδαυρο την Ειρήνη του Αριστοφάνη όπου κρατά και τον ρόλο του Τρυγαίου.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες όμως ήρθαν με δυο ρόλους που αρχικά είχε ερμηνεύσει και αποθεώσει ο Κώστας Χατζηχρήστος. Ο μπακαλόγατος στο Θέατρο Μουσούρη, παράσταση που ανέβηκε για 3 συνεχόμενες θεατρικές σεζόν και ο Ηλίας του 16ου στον κινηματογράφο.


Ο Φιλιππίδης θεωρείται από τους πρώτους που μετέφεραν παλιές ελληνικές ταινίες στη θεατρική σκηνή, ξεκινώντας το 2006 σκηνοθετώντας την Άννα Παναγιωτοπούλου στη «Θεία από το Σικάγο».

Παράλληλα, έχει υπάρξει καθηγητής υποκριτικής στις δραματικές σχολές των: Βασίλη Διαμαντόπουλου, Κώστα Καζάκου, Πράξη 7, και Εθνικού Θεάτρου.

Προσωπική ζωή


Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο, τον Δημήτρη Φιλιππίδη.

Καταγγελίες

Στις αρχές του 2021 τρεις γυναίκες ηθοποιοί, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου ζήτησαν την οριστική διαγραφή του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) με καταγγελία από κοινού για ανάρμοστη συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας ως σκηνοθέτης, στα πλαίσια του ελληνικού #metoo. Στον απόηχο των παραπάνω καταγγελιών, η ΕΡΤ προέβη άμεσα στη διακοπή της συνεργασίας της με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά "Χαιρέτα μου τον Πλάτανο", με το να τον απομακρύνει από τον ρόλο που είχε ο ίδιος στο συγκεκριμένο έργο.

Στις 28 Μαρτίου 2022 ξεκίνησε η δίκη, όπου ο ηθοποιός κατηγορείται για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για δύο απόπειρες βιασμού. Στις 8 Φεβρουαρίου 2023 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 8 χρόνια κάθειρξη με αναστολή για τις δύο απόπειρες βιασμών και αφέθηκε ελεύθερος. Έκτοτε απέχει τόσο από το θέατρο όσο και από τη δημόσια ζωή γενικότερα, εν αναμονή της έκβασης της έφεσης που έχει υποβάλλει.

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved