Στέλλα Γκρέκα: To πραγματικό όνομα, η πρώτη αγάπη, οι «σαχλοί» στίχοι & η τελευταία ερμηνεία στα 92
Η Στέλλα Γκρέκα, γεννημένη ως Στυλιανή Λαγκαδά την 1η Απριλίου 1922 στην Αθήνα, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες και ηθοποιούς.
Με καριέρα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940, έγινε γνωστή για τις ερμηνείες της στο ελαφρό τραγούδι και τις εμφανίσεις της στον ελληνικό κινηματογράφο. Ήταν παντρεμένη με τον ποιητή και σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο, ο οποίος της έδωσε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Στέλλα Γκρέκα".
H Στέλλα Γκρέκα απεβίωσε στις 6 Ιανουαρίου 2025, σε ηλικία 103 ετών, αφήνοντας πίσω της μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η συμβολή της στην ελληνική μουσική και τον κινηματογράφο παραμένει ανεξίτηλη, καθιστώντας την μια από τις πιο αγαπητές και σεβαστές προσωπικότητες της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.
Στέλλα Γκρέκα: Έφυγε από τη ζωή η μεγαλύτερη σε ηλικία ελληνίδα ηθοποιός & τραγουδίστρια
Η Στέλλα Γκρέκα και η πρώτη αγάπη
«Ο Λάσκος ό,τι χρήματα είχε, τα έτρωγε. Εγώ το μόνο πράγμα που πήρα από τον Λάσκο ήταν το όνομα. Αυτός με βάφτισε Γκρέκα. Ήθελα δικό μου όνομα, δεν ήθελα να βγω ως Στέλλα Λάσκου. Ούτε με άλλες τραγουδίστριες είχα σχέση. Εγώ ζούσα κλεισμένη, αυτές ζούσαν στα θέατρα, στα κέντρα» θα πει σε συνέντευξη στη Lifo και την Αργυρώ Μποζώνη.
«Παντρευτήκαμε με τον Ορέστη Λάσκο το 1942. Μας πάντρεψε ο Φίνος. Οι δικοί μου δεν τον ήθελαν καθόλου.
Μείναμε μαζί όλη την Κατοχή, αλλά από την αρχή είδα ότι δεν γινότανε. Από ένα σημείο και μετά ήμασταν χωρισμένοι, αλλά μέναμε στο ίδιο σπίτι. Δεν ήταν κακός άνθρωπος ο Λάσκος, αλλά τρομερά ανεύθυνος. Κι αυτό λέει πολλά.
Ήταν η πρώτη μου αγάπη, αλλά απογοητεύτηκα τόσο πολύ, που μαράζωσα. Μέναμε σε ένα διαμέρισμα στην οδό Τροίας. Ήταν νόστιμος άνθρωπος, αλλά ήμασταν δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Κι εγώ δεν μπορούσα να ζω με κάποιον που γύριζε στις 4 το πρωί, δεν ήξερα πού ήτανε, που έτρωγε όλα τα χρήματα με τους θιάσους. Μπορώ να γράψω ένα βιβλίο για επεισόδια επίπονα».
Οι σαχλοί στίχοι
Η Στέλλα Γκρέκα τραγούδησε ανάμεσα σε άλλα τα κομμάτια, «Πάμε στο άγνωστο», «Χθες το βράδυ», «Γύρισε», «Τι κι αν χαθείς», «Το τραγούδι της Μαρίνας». Αρνήθηκε να δισκογραφήσει, πάντως, το «Δυο πράσινα μάτια» του 1945, καθώς βρήκε σαχλούς τους στίχους του Κώστα Κιούση (κάτι για το οποίο πολύ μετάνιωσε αργότερα) και το «Λίγες καρδιές αγαπούνε» το 1946.
Η τελευταία ερμηνεία στα 92
Στέλλα Γκρέκα: Αυτή είναι η μεγαλύτερη εν ζωή ηθοποιός της Ελλάδας – Δείτε πώς είναι σήμερα στα 103