Τηλέμαχος Χυτήρης: Η γνωριμία με τη Μαρία Φαραντούρη στη Ρώμη και το τρυφερό ειδύλλιο!
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης πορεύεται στη ζωή με τη Μαρία Φαραντούρη παραπάνω από 45 χρόνια και ο γνωστός πολιτικός και ποιητής μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για τη γνωριμία τους που έγινε στην Ιταλία
Μιλώντας στον Μάνο Νιφλή και στην εκπομπή Στιγμές στο One, ο Τηλέμαχος Χυτήρης γύρισε τον χρόνο πίσω και μίλησε για τη γνωριμία με τη γυναίκα της ζωής του, την γνωστή ερμηνεύτρια.
«Στη Βενετία, εγώ ήμουν γραμματέας του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών και βεβαίως είχα την πρωτοβουλία για τα αντιδικτατορικά. Κάποια στιγμή μαθαίνω ότι στη Ρώμη έρχεται η ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αντώνη Καλογιάννη. Και τότε, μία και δυο, είκοσι χρονών παιδί, φεύγω και πάω στη Ρώμη. Πάω στη συναυλία στο Τεάτρο Σιστίνα, ένα πολύ γνωστό θέατρο της Ρώμης. Και μετά τη συναυλία πλησιάζω τη Μαρία και της λέω ''αν σας καλούσαμε στη Φλωρεντία, θα ερχόσασταν;'' Και μου λέει ''με μεγάλη χαρά, αλοίμονο, αυτό θέλουμε''.
Πήγα και βρήκα τον δήμαρχο της Φλωρεντίας και του είπα, ''μπορούμε να φέρουμε εδώ την ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη και θα θέλαμε να μας βοηθήσετε να γίνει μία συναυλία αφιέρωμα στη δημοκρατία στην Ελλάδα''. Ενθουσιάστηκε ο δήμαρχος και παραχώρησε τη μεγάλη αίθουσα στην Πιάτσα Ντε λα Σινιορία. Και έτσι την άνοιξη του '68 ήρθε η Μαρία και η Ορχήστρα και έδωσε αυτή τη συναυλία που είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Ο κόσμος ήταν πολύς στη Φλωρεντία. Εκεί σπανίως γίνονται εκδηλώσεις και μάλιστα συναυλίες σε αυτή την αίθουσα. Εγώ ήμουν αυτός που έκανα τις μεταφράσεις των ποιημάτων στα τραγούδια, παρουσίασα την ορχήστρα, τη Μαρία και τους άλλους και βεβαίως ήταν μία στιγμή ιδιαίτερη χωρίς καμία αμφιβολία. Έμαθα από έναν φίλο, με πήρε τηλέφωνο και μου λέει, ''διαβάζω ένα βιβλίο και έπεσα πάνω σου. Ένας πρώην αρχηγός της ΚΥΠ έγραψε ένα βιβλίο πάνω στην περίοδο της δικτατορίας και πώς ενεργούσε η δικτατορία τότε εναντίον των αντιπάλων της. Και λέει στη σελίδα που αναφέρεσαι, ότι η δικτατορία άρχισε να ασχολείται με το εξωτερικό όχι από την πρώτη μέρα αλλά από την άνοιξη του '68 όταν στη Φλωρεντία ο Τηλέμαχος Χυτήρης παρουσίασε την ορχήστρα Θεοδωράκης''.
Μετά από όλα αυτά πήγαμε και με άλλους φοιτητές και φάγαμε κοντά στο μέρος της συναυλίας και σκέφτηκα ότι θα μπορούσε η ορχήστρα - η οποία βασανιζόταν να βρει να κάνει συναυλία γιατί ήταν η αρχή- να κάνει μία περιοδεία στην Τοσκάνη. Η Τοσκάνη έχει αρκετές πόλεις. Και θα μπορούσαμε να κάνουμε μία σειρά από συναυλίες, με τη βοήθεια δημάρχων, φοιτητών... Εγώ είχα μπλέξιμο με τους Ιταλούς φοιτητές. Πράγμα που έγινε και μετά από δύο μήνες ήρθαν και κάναμε συναυλίες σε πολλά μέρη της Τοσκάνης. Εκεί γνωρίστηκα πολύ καλύτερα με τη Μαρία και υπήρξε ο δεσμός που κρατάει μέχρι σήμερα».
Όσο για τον γάμο, ο Τηλέμαχος Χυτήρης αποκάλυψε ότι μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη ήταν από τα πρώτα ζευγάρια που έκαναν πρώτα στην Ελλάδα πολιτικό γάμο. Μάλιστα όπως τόνισε, η τραγουδίστρια τότε ήταν έγκυος στον γιο τους, τον Στέφανο. Ο γάμος έγινε το '85. «Τότε η Μαρία γυρνούσε όλο τον κόσμο, έκανε συναυλίες παντού από το '70 και μετά. Εγώ τελείωνα τις σπουδές στην Ιταλία. Συνέχισα πηγαίνοντας στη φιλοσοφική γιατί με ενδιέφεραν τα μαθήματα του Ουμπέρτο Έκο ο οποίος ερχόταν στη Φλωρεντία μία φορά την εβδομάδα και έκανε μαθήματα. Πεταγόμουν πότε στη Γαλλία, πότε στην Ολλανδία, στην Αγγλία, όπου ήταν η Μαρία. Ερχόταν και η Μαρία. Και στην Ελλάδα ήμασταν και μαζί και χώρια... Και στην Ελλάδα που γύρισε η Μαρία έκανε συναυλίες και εγώ έφυγα, πήγα στη Ρουμανία όπου δούλεψα στην Πρεσβεία. Άρα έλειπα. Πήγα και στην Αγγλία. Βρισκόμασταν και δεν βρισκόμασταν. Μαζί ήμαστε πολύ αργότερα όταν έφυγα από την πολιτική. Ουσιαστικά μαζί μαζί είμαστε όλα αυτά τα χρόνια αλλά περισσότερο τα τελευταία χρόνια».
Όσο για το πώς κατάφεραν μαζί να ξεφύγουν από τη ρουτίνα, ο Τηλέμαχος Χυτήρης επεσήμανε πως για τον ίδιο η Μαρία Φαραντούρη δεν είναι μόνο μία τραγουδίστρια διεθνούς φήμης αλλά ο άνθρωπος που έχει δίπλα του. «Τα πάντα εξαρτώνται από τους ανθρώπους, από τους χαρακτήρες. Για μένα ο άνθρωπος Μαρία και ο άνθρωπος Τηλέμαχος ήταν τέτοιοι που μπόρεσαν να συνδυαστούν, να αλληλοβοηθούνται, να καταλαβαίνονται, να έχουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία τους και να είναι και μαζί. Αυτό όλο ήταν για μένα ένα πρότυπο. Ίσως να τα παραλέω αλλά έχει σημασία να μη νιώθεις καταπίεση όταν βρίσκεσαι με έναν άλλο στη ζωή. Και να τον βοηθάς εκεί που χρειάζεται και να σε βοηθά εκεί που χρειάζεται» κατέληξε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.