Γιουσέιν Μπολτ: Γιατί, αν & μόλις 37 ετών, απέχει από τους Ολυμπιακούς & με τι ασχολείται σήμερα;
Ο ταχύτερος άνθρωπος εν ζωή και οκτώ φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, Γιουσέιν Μπολτ κάνει αργά και σταθερά βήματα για να επηρεάσει όσο γίνεται τη νεολαία στην πατρίδα του, την Τζαμάικα, να στραφεί στον αθλητισμό, και όχι μόνο!
Γεννημένος στις 21 Αυγούστου 1986, στο Sherwood Content της Τζαμάικα, ο Μπολτ συνεχίζει τον αθλητισμό, αλλά όχι στον παραδοσιακό στίβο στον οποίο έγινε θρύλος αφού συνέτριψε κάθε ρεκόρ.
Οι πρώτες του αγάπες ήταν το κρίκετ και το ποδόσφαιρο, και αν οι προπονητές του στο Γυμνάσιο William Knibb Memorial δεν πρότειναν στο εύσωμο τότε παιδάκι με τη μεγάλη καρδιά, την αδιαμφισβήτητη γοητεία και το απίθανο χιούμορ να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο σπριντ, ο κόσμος του αθλητισμού θα ήταν φτωχότερος σήμερα αφού ένας σπουδαίος Ολυμπιονίκης, όπως υπήρξε ο Μπομπ Μάρλεϊ για την Τζαμαϊκανή μουσική, δεν θα γινόταν ήρωας για όλους εκείνους τους νέους που τον έχουν πλέον ως πρότυπο!
Με ύψος 1,95 μ., θα πίστευε κανείς πως ο Γιουσέιν Μπολτ θα ταίριαζε καλύτερα στο ρόστερ μιας ομάδας μπάσκετ, όμως εκείνος κατάφερε να αποδείξει ότι και οι πολύ ψηλοί αθλητές μπορούν να τα καταφέρουν στον στίβο και μάλιστα σε ένα αγώνισμα όπως είναι το τρέξιμο.
Ενώ η πρώτη του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 δεν του απέφεραν κάποιο μετάλλιο, λόγω ενός ενοχλητικού τραυματισμού του οπίσθιου μηριαίου που αντιμετώπιζε τότε ο Μπολτ, το 2008 στο Πεκίνο της Κίνας άρχισε να κατακτά όσα είχε ονειρευτεί.
Με στόχο να μιμηθεί τον Αμερικανό Ολυμπιονίκη, Καρλ Λιούις και έχοντας βάλει στο μάτι όσους τον χαρακτήριζαν... τεμπέλη, ο Μπολτ κατέπληξε τον πλανήτη, κερδίζοντας χρυσά μετάλλια τόσο στα 100 όσο και στα 200 μέτρα, αλλά αυτό ήταν μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Γιατί ο κορυφαίος αθλητής όχι μόνο κέρδισε τα 100 μέτρα με λυμένο παπούτσι σε εκείνον τον αγώνα, αλλά πέτυχε αυτό που πολλοί είπαν ότι ήταν το αδύνατο: Στα 200 μέτρα, στα 22α γενέθλιά του, ξεπέρασε ακόμα και το εμβληματικό ρεκόρ του Michael Johnson. 19,32 είχε κάνει ο Αμερικανός σπρίντερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα της Τζόρτζια και ο Μπολτ το κατέρριψε για δύο δευτερόλεπτα.
Ο Μπολτ κατέκτησε συνολικά ακόμα τρία χρυσά μετάλλια - στα 100 μέτρα, στη σκυταλοδρομία 200m και 4x100m — στους Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και στους Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Είναι επίσης ο μόνος αθλητής παγκοσμίως που έχει κερδίσει και στα 100 μέτρα και στα 200 μέτρα σε τρεις διαδοχικές Ολυμπιάδες και το ρεκόρ του στα 100 μέτρα των 9,58 δευτερολέπτων που σημείωσε το 2009 συνεχίζει να μας θυμίζει ότι είναι ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο!
Γιατί αποσύρθηκε ο Μπολτ από τους Ολυμπιακούς;
Έχοντας υποστεί τραυματισμούς οπίσθιων μηριαίων αρκετά νωρίς στην καριέρα του και συγκεκριμένα πριν από τους πρώτους Αγώνες του στην Αθήνα, η επίδραση αυτών των εξουθενωτικών τραυμάτων ήταν αυτό που τελικά ανάγκασε τον Γιουσέιν Μπολτ να απέχει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι φέτος. Σε συνδυασμό με τα μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε στην πλάτη τα οποία προέρχονται από το χρόνιο άγχος που βίωνε, ο Τζαμαϊκανός θρύλος αποσύρθηκε και επίσημα από το αγωνιστικό σπριντ.
Ο Μπολτ άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ μεγάλος θαυμαστής της έντονης προπόνησης και της σκληρής δουλειάς, παρ’ όλο που το έκανε αναγκαστικά λίγες μέρες πριν τις κορυφαίες διοργανώσεις στις οποίες θα συμμετείχε προκειμένου να φέρει επιτυχίες και μετάλλια.
Τι κάνει σήμερα ο Γιουσέιν Μπολτ;
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα υπάρξει ποτέ άλλος ολυμπιονίκης σπρίντερ όπως ο Γιουσέιν Μπολτ, αλλά όσο τολμηρή κληρονομιά κι αν αφήνει πίσω του, αφού αποσύρθηκε από όλους τους αθλητικούς αγώνες, η αποστολή της ζωής του έχει πλέον στραφεί στο να εμπνεύσει νέους αθλητές στην πατρίδα του, την Τζαμάικα. Ο άνθρωπος του οποίου η εντυπωσιακή πόζα ενός κεραυνού -κάθε φορά που κέρδιζε μία κούρσα- που θα έκανε ακόμη και τον... Δία να ζηλέψει, είναι σίγουρος ότι μπορεί να είναι άξιος πρεσβευτής του αθλήματός του αλλά και του Ολυμπιακού Ιδεώδους.
Όμως οι προθέσεις του για τις μελλοντικές γενιές είναι μόνο ένα μέρος του τρόπου με τον οποίο ο Μπολτ διασφαλίζει ότι θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στον πλανήτη. Μέσω της φιλανθρωπικής του δράσης, μιας και έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα Usain Bolt, ο οκτώ φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, που έχει τρία παιδιά με την επί χρόνια σύντροφό του του Kasi Bennett, δημιουργεί «ευκαιρίες μέσω της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής ανάπτυξης για μια θετική αλλαγή» για τον «εμπλουτισμό» της ζωής των παιδιών σε όλο τον πλανήτη.
Στο παρελθόν συνεργάστηκε με την Epson για την παροχή εκτυπωτών σε πολλά δημοτικά σχολεία σε όλη την πατρίδα του, καθώς και για τη συμμετοχή του σε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία για την παροχή 150 φορητών υπολογιστών σε μαθητές στις επαρχίες της Τζαμάικα.
Κάνει επίσης παραγωγή σε τραγούδια, όπως το "Cryptic World", με τα οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει τα πολλά κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τζαμάικα.