Άλκη Ζέη: Η άγνωστη σχέση της με τον Νίκο Γκάτσο
Η Άλκη Ζέη έχει γράψει πολλά βιβλία και μάλιστα πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.
Η συγγραφέας μίλησε στο λέει στο ένθετο «Πρόσωπα και Ιστορίες» και αποκάλυψε την σχέση της με τον Νίκο Γκάτσο, αλλά και το πώς ξεκίνησε να γράφει βιβλία.
Ποια ήταν η σχέση σας με τον Γκάτσο;
«Η αδελφή μου ήταν μαζί του δύο χρόνια. Πολύ ερωτευμένη. Ο Γκάτσος ήταν πολύ μεγαλύτερός της. Η αδελφή μου ονειρευόταν να παντρευτεί, να γίνει νύφη, να βάλει άσπρα, κάτι που δεν το είχα εγώ. Ο Γκάτσος δεν ήταν για τέτοια πράγματα, ζούσε σε έναν άλλον, δικό του κόσμο. Έτσι σιγά-σιγά η αδελφή μου αποτραβήχτηκε. Ο Γκάτσος έγινε έξαλλος με αυτό. Ήθελε να είναι μαζί της όπως ήταν, στον... αέρα»
Ο δικός σας γάμος με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου σε τι συνθήκες πραγματοποιήθηκε;
«Εγώ παντρεύτηκα αναγκαστικά σχεδόν γιατί ήταν να φύγει το «Ματαρόα» (το καράβι). Μέσα στους πρώτους υπότροφους ήταν ο Γιώργος Σεβαστίκογλου. Μας είπαν πως πρέπει να παντρευτούμε γιατί δεν θα μπορούσα να πάω να τον βρω και να μείνω μαζί του στην Πανεπιστημιούπολη αν δεν ήμουν γυναίκα του. Έτσι, κάναμε βιαστικά τον γάμο, αλλά το κόμμα του έδωσε εντολή να μη φύγει και να κάνει θέατρο. Έτσι, είπα εγώ: «Τζάμπα γάμος».
Σας γνωρίσαμε από το «Καπλάνι της βιτρίνας». Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;
«Έγραφα από πολύ μικρή για το περιοδικό του σχολείου και για το κουκλοθέατρο. Η αδελφή μου ήταν πολύ έξυπνη και πολύ φλύαρη. Όταν ο θείος μου παντρεύτηκε τη Δίδω Σωτηρίου, που ήταν δημοσιογράφος, εκείνη μου πρότεινε τις σκέψεις μου να τις γράφω. Μου εξήγησε τι είναι δημοσιογράφοι και είπα να βγάλω και εγώ περιοδικό σε δύο σελίδες γεμάτες ορθογραφικά λάθη. Ύστερα, σιγά-σιγά άρχισα να γράφω για το περιοδικό του σχολείου και για το κουκλοθέατρο του. Όταν εγκατασταθήκαμε στη Μόσχα, άρχισα πάλι να γράφω. Ώσπου έγραψα και το «Καπλάνι της βιτρίνας».
Ποιο είδος γραφής σας έχει δυσκολέψει πιο πολύ;
«Αυτή στην οποία συνδυάζω μυθιστόρημα και βιογραφία, να γράψω για αυτά που έχω ζήσει και να είναι μυθιστορηματικά»
Για παράδειγμα;
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».
Ποιους συγγραφείς θεωρείτε δασκάλους σας;
«Τον Τσέχοφ και τον Φραγκιά»