Πάτρα: Στη ΓΑΔΑ για κατάθεση η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου μετά το ιατροδικαστικό πόρισμα
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας με την κατάθεση του πορίσματος των ιατροδικαστών για τη Μαλένα και την Ίριδα, η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου μεταβαίνει σήμερα στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει.
Η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου αναμενόταν να γίνει μετά την έκδοση του νέου ιατροδικαστικού πορίσματος για τους θανάτους των δύο παιδιών, σύμφωνα με το οποίο οι ζωές της Μαλένας και της Ίριδας αφαιρέθηκα βίαια.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ισχυρισμοί της για το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ που πέθανε η Ίριδα, καθώς ήταν το μοναδικό άτομο μαζί με τη Ρούλα Πισπιρίγκου στο σπίτι στην Πάτρα.
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για το πόρισμα, το οποίο αποδίδει τον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας.
«Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι τα ευρήματα που βρήκαν οι πρώτοι συνάδελφοι με τα ευρήματα που ουσιαστικά επανέλεγξαν οι δεύτεροι, είναι ακριβώς τα ίδια. Θα είχαμε πρόβλημα εάν στα ευρήματα είχαμε διαφορετικά στην πρώτη περίπτωση και διαφορετικά στον επανέλεγχο», ανέφερε αρχικά.
«Στη 2η περίπτωση δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι η συνάδελφος – για την δεύτερη περίπτωση – με περαιτέρω εμβάθυνση της υπόθεσης, και με τα νέα δεδομένα, φαίνεται ότι συντάσσεται πλήρως με το πόρισμα των Καρακούκη- Καλόγρηα και αυτό είναι σημαντικό, ότι μπορεί σε μία συνήθη διαδικασία να μην είναι ευχάριστο και να μην προσδιορίσεις την αιτία θανάτου και να γράψεις απλά ένα εύρημα, γιατί αυτό έγινε στην δεύτερη περίπτωση, όμως στη συνέχεια που βλέπεις τα νέα δεδομένα αντιλαμβάνεσαι ότι τα νέα αυτά δεδομένα θα πρέπει να τα εξηγήσεις περαιτέρω για να μην παραμείνεις εκεί», συμπλήρωσε.
Τι λέει το πόρισμα
Όσον αφορά στη Μαλένα, οι εκδορές που είχε μύτη της φανερώνουν πως κάποιος της έκλεισε το στόμα και τη μύτη με το χέρι του, με αποτέλεσμα τον ασφυκτικό της θάνατο.
Στην περίπτωση της Ίριδας οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν κακώσεις στο στόμα της ενώ ακόμη ζούσε, ενώ το πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της έφερε μεγάλη ποσότητα αίματος.
Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στο βίαιο μηχανισμό θανάτου.
Εν συνεχεία, με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά / παθολογοανατομικά / φωτογραφικά ευρήματα:
Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας – Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.
Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες, στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεως Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος.
- Από το σύνολο των εξετάσεων και αναλύσεων αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου.
- Αποκλείστηκε η δηλητηρίαση.
- Αποκλείστηκε ο θάνατος από οποιοδήποτε άλλο παθολογικό αίτιο.
- Ο θάνατος των δύο παιδιών έχει επέλθει από βίαιο στερητικό μηχανισμό της αναπνοής τους.
«Οι δημόσιοι λειτουργοί χρησιμοποιούν συνήθως τα τηλέφωνα του γραφείου τους, δεν γνωρίζω τι γίνεται σε άλλες μικρότερες πόλεις. Όσον αφορά στο θέμα ότι δεν έγινε αυτοψία , πρέπει να πούμε ότι ένας ιατροδικαστής πρέπει να κληθεί. Άρα το ερώτημα μεταφέρεται νωρίτερα. Εκλήθη ο ιατροδικαστής για αυτοψία στον χώρο; Εάν εκλήθη προφανώς και κακώς δεν πήγε. Εάν δεν εκλήθη, το θέμα θέλει διερεύνηση», είπε ο κ. Λέων.
«Ήμουν από τους ανθρώπους που μίλησε εξαρχής για αστοχίες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας ιατροδικαστής λειτουργεί με δόλο κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Τα μέτρα της πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεσα και επείγοντα. Έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες για διπλασιασμό του προσωπικού, αλλά δεν φτάνει αυτό. Δεν είναι δυνατό για μία σορό να μην υπάρχουν πρωτόκολλα, και θα πρέπει να τηρούνται με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις έρευνες της αστυνομίας.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει κληθεί ιατροδικαστής και να μην έχει πάει. Στην Ίριδα πήγε η Αστυνομία και πήγε και ιατροδικαστής»,
»Στο πανάκι θα μπορούσε να το είχε κρύψει και να το εμφάνισε μετά. Δεν γνωρίζουμε εάν όταν πήγε η αστυνομία ήταν εκεί το πανάκι του παιδιού. Χθες η αστυνομία πήρε καταθέσεις και μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, η δικογραφία θα δοθεί στον Εισαγγελέα. Η Δήμητρα Πισπιρίγκου θα καταθέσει άμεσα. Όλα είναι ανοιχτά, από τις καταθέσεις θα φανεί εάν υπήρξε συνέργεια, υπόθαλψη εγκληματία ή ηθικός αυτουργός. Σεβόμαστε και το τεκμήριο της αθωότητας, όλοι ωστόσο είναι στο κάδρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ότι κάποιος έπνιξε τα παιδιά προκύπτει από το πόρισμα. Και από φωτογραφίες φάνηκε ότι υπήρχαν και άλλα σημάδια στα πρόσωπα τα παιδιά. Στο μάγουλο υπήρχαν εκδορές που υποδηλώνουν ότι με ή χωρίς πανάκι στην πρώτη περίπτωση, ή με πανάκι ματωμένο στην δεύτερη περίπτωση, και προφανώς συνάδει πλήρως με το μοναδικό τραύμα που υπήρχε σε ένα βρέφος το οποίο δεν είχε δόντια, και είχε και αμυχές στο πρόσωπο», είπε ο κ. Λέων.
Για το δεύτερο παιδί είναι 100% ότι έχει γίνει έτσι με το πανάκι, στην Μαλένα, έχει επέλθει θάνατος από απόφραξη αναπνευστικής οδού, αλλά δεν ξέρουμε το μέσο», κατέληξε.
Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή, Κοινωνία Ώρα Mega!