Υψηλό ουρικό οξύ: Τέσσερις διατροφικοί κανόνες για να το μειώσετε (εικόνες)
Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών στο σώμα και παράγεται κυρίως στο συκώτι και σε μικρότερο βαθμό στα νεφρά και στο λεπτό έντερο.
Όταν ο οργανισμός παράγει υψηλές ποσότητες ή δεν αποβάλλει τις απαραίτητες ποσότητες ουρικού οξέος, οδηγούμαστε σε υψηλές συγκεντρώσεις του στο αίμα, μια κατάσταση που λέγεται υπερουριχαιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει κυρίως ουρική αρθρίτιδα (πρήξιμο και οξύ πόνο σε αρθρώσεις εξαιτίας της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού νατρίου).
Η αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος μπορεί να προκληθεί από ιδιοπαθή υπερουριχαιμία, ύπαρξη γενετικών ανωμαλιών σε ένζυμα που συμμετέχουν στο μεταβολισμό του ουρικού οξέος, υπερβολική παραγωγή και καταστροφή κυττάρων (όπως στη λευχαιμία), καθώς και σε άλλα νοσήματα όπως ψωρίαση, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και αυξημένη κατανάλωση πουρινών με την τροφή.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος, αποδεικνύεται παράγοντας κινδύνου για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί διατροφικά η υπερουριχαιμία ακολουθήστε τα εξής:
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr