27 χρόνια πριν, η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, συγκλόνισε 2,5 δις ανθρώπους παγκοσμίως!
ΑΠΕ ΜΠΕ
Lifestyle

27 χρόνια πριν, η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, συγκλόνισε 2,5 δις ανθρώπους παγκοσμίως!

6 Σεπτεμβρίου 1997: Για τη Βρετανία υπήρξε μία από τις πιο θλιβερές μέρες του έθνους τα τελευταία 30 χρόνια μιας η πριγκίπισσα της καρδιάς τους, η Νταϊάνα οδηγούταν στην τελευταία της κατοικία.

Ήταν 9:08 π.μ. εκείνο το θλιμμένο πρωινό όταν στο Λονδίνο, η καμπάνα του Αβαείου του Γουέστμινστερ άρχισε να χτυπά για να σηματοδοτήσει την αναχώρηση του φέρετρου της Νταϊάνα από το Παλάτι του Κένσινγκτον.

«Ποιος δολοφόνησε τη Νταϊάνα;» - Το ντοκιμαντέρ που έρχεται να λύσει το μυστήριο & να μας καθηλώσει

Το φέρετρο μεταφέρθηκε από το παλάτι σε μια άμαξα που συνοδευόταν από ιππείς της βασιλικής φρουράς και έφιππη αστυνομία, διέσχισε το Hyde Park και κατέληξε στο παλάτι του St James, όπου η σορός της Diana είχε παραμείνει για πέντε ημέρες πριν μεταφερθεί στο παλάτι του Kensington.

BRITAIN ANNIVERSARY DIANA

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο και ολοκληρώθηκε στον τόπο ανάπαυσης, στο Άλθορπ.

Δύο χιλιάδες άτομα παρευρέθηκαν στην τελετή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ ενώ το βρετανικό τηλεοπτικό κοινό ήταν 32,10 εκατομμύρια κατά μέσο όρο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης του Ηνωμένου Βασιλείου που σημειώθηκε ποτέ. Υπολογίζεται ότι 2 έως 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την εκδήλωση σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα στην ιστορία.

PRINCESS-DIANA-(5).jpg

Μία «θάλασσα» από λουλούδια στις πύλες των παλατιών στο Λονδίνο για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Το γράμμα του Χάρι στη μητέρα του & το τελευταίο «αντίο»

Το φέρετρο της Νταϊάνα διέσχισε με αυτοκινητοπομπή τους δρόμους του Λονδίνου στη διαδρομή για το Αβαείο του Γουέστμινστερ. Ακολούθησε μια βασιλική τελετουργική κηδεία ενώ οι πύλες του παλατιού του Κένσινγκτον και του παλατιού του Μπάκιγχαμ είχαν «πνιγεί» από τα αμέτρητα λουλούδια και τις ανθοδέσμες των πολιτών που θρηνούσαν και εκείνοι για τον χαμό της Νταϊάνα.

(FILE) BRITAIN ROYALTY DIANA DEATH ANNIVERSARY

Το φέρετρο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ακολουθούμενο από τους γιους της, τον πρώην σύζυγό της και τον αδελφό της...

ΑΠΕ ΜΠΕ

Οκτώ μέλη της Ουαλικής Φρουράς συνόδευσαν το φέρετρο της Νταϊάνα στη διαδρομή μιας ώρας και σαράντα επτά λεπτών στους δρόμους του Λονδίνου. Πάνω από το φέρετρο υπήρχαν τρία στεφάνια από λευκά λουλούδια από τον αδελφό της, τον κόμη Σπένσερ, και τους γιους της, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι. Υπήρχε, επίσης, ένα γράμμα από τον πρίγκιπα Χάρι στο φέρετρό της που απευθυνόταν στη μητέρα του. Το φέρετρο είχε βάρος 250 κιλά καθώς ήταν επενδεδυμένο με μόλυβδο, όπως θέλει η παράδοση για τους Βρετανούς βασιλείς.

Στο παλάτι St James's, οι γιοι της και ο αδελφός της Νταϊάνα ενώθηκαν για να ακολουθήσουν πεζοί τη σορό της μέχρι την τελευταία της κατοικία. Πεντακόσιοι εκπρόσωποι διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων στις οποίες είχε συνεισφέρει η Πριγκίπισσα, ενώθηκαν πίσω τους μέχρι το νεκροταφείο.

ALL

Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα με τον πρίγκιπα Χάρι και τον σημερινό βασιλιά Κάρολο.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο δούκας του Εδιμβούργου, αρχικά αντιτάχθηκε στην ιδέα του Γουίλιαμ και του Χάρι να συμμετάσχουν στη νεκρώσιμη πομπή, αλλά τελικά αποφάσισε να περπατήσει δίπλα τους, λέγοντας στους εγγονούς του: «Θα περπατήσω αν περπατήσετε».

Ο Γουίλιαμ αργότερα περιέγραψε τη συγκεκριμένη εμπειρία του ως «ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει ποτέ» και ο Χάρι ανέφερε ότι σε κανένα παιδί «δεν πρέπει να ζητηθεί να κάνει» αυτό που είχε κάνει ο ίδιος. Παρόλα αυτά, ο Γουίλιαμ είδε την πράξη ως αναγκαιότητα για τη διατήρηση της «ισορροπίας μεταξύ καθήκοντος και οικογένειας» και ο Χάρι είπε ότι ήταν «πολύ χαρούμενος» που συμμετείχε στην πομπή.

Prince Charles (R), former husband of Diana, their two sons, Harry (C) and William

Τραγικές φιγούρες τα παιδιά της που έχασαν τη μητέρα τους σε πολύ τρυφερή ηλικία. Η Νταϊάνα ήταν μόλις 36 ετών!

ΑΠΕ ΜΠΕ

Στα απομνημονεύματά του «Spare» το 2023, ο Χάρι ισχυρίστηκε ότι η ιδέα να περπατήσουν εκείνος και ο αδελφός του πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους τρομοκρατούσε αρκετούς ενήλικες, ιδιαίτερα τον θείο τους, Λόρδο Σπένσερ που το περιέγραψε ως «βαρβαρότητα».

Το φέρετρο πέρασε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου περίμεναν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έσκυψε το κεφάλι της καθώς περνούσε η σορός. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου και τα λουλούδια έπεσαν βροχή από τους περαστικούς κατά την πομπή ενώ δύο οθόνες στο Χάιντ Παρκ αναμετάδιδαν τη νεκρώσιμη ακολουθία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η τελετή και η πιο συγκλονιστική στιγμή

Η τελετή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ ξεκίνησε στις 11:00, ώρα Μ. Βρετανίας και διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά. Η βασιλική οικογένεια τοποθέτησε στεφάνια δίπλα στο φέρετρο της Νταϊάνα παρουσία των εν ζωή πρώην πρωθυπουργών της Βρετανίας – Τζον Μέιτζορ, Μάργκαρετ Θάτσερ, Τζέιμς Κάλαχαν και Έντουαρντ Χιθ – και του πρώην Συντηρητικού βουλευτή Ουίνστον Τσόρτσιλ, εγγονού του πρωθυπουργού της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ανάμεσα στους διάσημους φίλους της Νταϊάνα που παρευρέθηκαν ήταν οι Sir Cliff Richard, Sir Elton John, George Michael, Chris de Burgh, Michael Barrymore, Richard Branson και Richard Attenborough. Παρόντες επίσης η τότε πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, ο Γουίλιαμ Τζ. Κρόου, η τότε πρώτη κυρία της Γαλλίας Μπερναντέτ Σιράκ, η τότε πρώτη κυρία της Αιγύπτου Σουζάν Μουμπάρακ, η βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας, ο Τομ Χανκς, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, η Μαράια Κάρεϊ, ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Tom Cruise, η Nicole Kidman, Ruby Wax, Imran Khan και η τότε σύζυγός του, Jemima Goldsmith. Ο τότε πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, διάβασε ένα απόσπασμα από την Πρώτη Επιστολή προς Κορινθίους, Κεφάλαιο 13: «Και τώρα μένει πίστη, ελπίδα, αγάπη, αυτά τα τρία· αλλά το μεγαλύτερο από αυτά είναι η αγάπη». Μεταξύ άλλων προσκεκλημένων ήταν ο τότε βασιλιάς της Ισπανίας, η πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄της Ελλάδας και ο αξέχαστος Νέλσον Μαντέλα.

PRINCESS-DIANA-(8).jpg

Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου από τροχαίο της πριγκίπισσας Νταϊάνα βύθισε στο απόλυτο πένθος ένα ολόκληρο έθνος.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ήταν όταν ο προσωπικός φίλος της Νταϊάνα, ο Έλτον Τζον τραγούδησε μια διασκευή του 1997 του "Candle in the Wind", με νέους στίχους που γράφτηκαν ως φόρος τιμής για την πριγκίπισσα.

Η ταφή έγινε ιδιωτικά, αργότερα την ίδια μέρα. Παρόντες ήταν μόνο ο σημερινός βασιλιάς Κάρολος, οι γιοι τους, η μητέρα και τα αδέρφια της, ένας στενός φίλος της και ένας κληρικός. Το άψυχο σώμα της Νταϊάνα ήταν ντυμένο με ένα μαύρο μακρυμάνικο, μάλλινο κοκτέιλ φόρεμα, σχεδιασμένο από την Catherine Walker που είχε επιλέξει μερικές εβδομάδες πριν, ένα μαύρο καλσόν και ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια.

Στα χέρια της κρατούσε μερικά κομπολόγια, δώρο που της είχε προσφέρει η Μητέρα Τερέζα, η οποία είχε φύγει από τη ζωή την ίδια εβδομάδα με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Επίσης, κρατούσε και μία φωτογραφία των γιων της, η οποία βρέθηκε στην τσάντα της, μετά το δυστύχημα στο Παρίσι. Ο τάφος της βρίσκεται σε ένα νησί εντός των περιοχών του Althorp Park, εκεί που βρίσκεται εδώ και αιώνες το σπίτι της οικογένειας Spencer. Το έδαφος καθαγιάστηκε από τον Επίσκοπο του Πίτερμπορ πριν από την ταφή.

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved