Η Ντίνα Νικολάου δίνει συνταγές για κουραμπιέδες & γεμιστά μελομακάρονα- Αυτό είναι το μυστικό της
Πάρτε χαρτί και στυλό και σημειώστε. Η Ντίνα Νικολάου αποκαλύπτει στο gossip-tv το μυστικό της και τις συνταγές της για να κάνουμε αφράτους κουραμπιέδες αλλά και μελομακάρονα γεμιστά με σοκολάτα.
Χριστούγεννα και όλοι μπαίνουμε στην κουζίνα μας για να φτιάξουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Τα σπίτια μυρίζουν βούτυρο, καβουρδισμένα αμύγδαλα και μέλι.
Η Ντίνα Νικολάου μάς έδωσε όλα τα μυστικά της και τις γνώσεις της για να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Συνταγή για κουραμπιέδες από την Ντίνα Νικολάου
Οπως και τα μελομακάρονα, οι χιονάτοι και βουτυράτοι κουραμπιέδες δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μυστικό: επιμείνετε στο καλό χτύπημα βουτύρου-άχνης για τέλειo αφράτο αλλά τραγανό αποτέλεσμα, μάς λέει η σεφ. Η όλη προετοιμασία θα πάρει 45 λεπτά. Ψήσιμο: 20΄ - 22΄
ΥΛΙΚΑ *Για 45-50 κομμάτια περίπου
750 γρ. βούτυρο, σε μέτρια κομμάτια
60 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
2 κουτ. σούπας κονιάκ
900 - 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
350 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για 15 - 20 λεπτά στο φούρνο, στους 160°C και χονδροσπασμένα
άφθονη ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω στον κάδο του μίξερ πάγκου τα κομμάτια βουτύρου και την άχνη και τα χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 15 λεπτά (μην σας φαίνεται υπερβολικός ο χρόνος! Είναι το βασικότερο μυστικό για τέλειους κουραμπιέδες). Το μείγμα πρέπει να γίνει εξαιρετικά αφράτο και λείο.
Προσθέτω τους κρόκους, το γαρίφαλο και το κονιάκ και χτυπάω για άλλα 2 λεπτά. Αδειάζω το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, λίγο-λίγο, ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ομοιογενή και σχετικά σφικτούτσικη ζύμη. Προσθέτω τα αμύγδαλα και ζυμώνω για να απλωθούν στη ζύμη ομοιόμορφα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Πλάθω κουραμπιέδες στρογγυλούς, με διάμετρο περίπου 4 εκ. ή τους πλάθω στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου.
Στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τους κουραμπιέδες. Τους ψήνω για 20 - 22 λεπτά, μέχρι απλώς να χρυσίσουν. Τους βγάζω από το φούρνο, τους αφήνω να κρυώσουν λίγο και τους τυλίγω σε άφθονη ζάχαρη άχνη, είπε η Ντίνα Νικολάου στο gossip-tv.
Συνταγή για μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα από την Ντίνα Νικολάου
«Μελομακάρονα παραδοσιακά μεν, αλλά με τη γλύκα της σοκολάτας και του καρυδιού. Το μυστικό για να γίνουν τα μελομακάρονα μας γευστικά είναι το καλό λάδι», τονίζει η σεφ.
Προετοιμασία 30´. Εκτέλεση 20´
Υλικά για 50-60 μελομακάρονα
450 ml ηλιέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
120 ml χυμό πορτοκάλι
120 ml κονιάκ
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού κανέλλα, σκόνη
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σκόνη
85 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό αλεύρι μαλακό
Για τη γέμιση
250 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
350 γρ. μέλι
ξύσμα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Για το πασπάλισμα
200 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω το ηλιέλαιο με την ζάχαρη. Προσθέτω την σόδα που την διαλύω στο χυμό πορτοκάλι. Ρίχνω το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά - σιγά προσθέτω και το αλεύρι ανακατεύοντας (όχι ζυμώνοντας) μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Ανάβω το φούρνο στους 180°C στον αέρα και στρώνω χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα του φούρνου.
Κόβω μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάω να απλώσουν. Βάζω στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνω καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα.
Ψήνω τα μελομακάρονα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω με τη ζύμη.
Τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα στρώνω πάλι στη λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος).
Ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω όλα τα υλικά στη κατσαρόλα και τα βράζω για 5 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει).
Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνω ζεστό το σιρόπι και κουνάω το ταψί πέρα - δώθε να τα σκεπάσει λίγο. Αφήνω τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα γυρίζω από την άλλη πλευρά για να «ποτίσουν» και από την άλλη. Τα αφήνω για 10 λεπτά ακόμα.
Στήνω τα μελομακάρονα στο δίσκο και στολίζω με τριμμένο καρύδι» λέει στο gossip-tv η Ντίνα Νικολάου.
Διαβάστε επίσης:
Ντίνα Νικολάου: «Ζω 15 μέρες Παρίσι-15 Ελλάδα! Αυτό που κάνω είναι ασύλληπτο. Είναι παράνοια!»
Αποκλειστικό: H Ντίνα Νικολάου ποζάρει με τους γιους της που θα μπορούσαν να είναι και φωτομοντέλα
Νικολάου: «Δεν μπορώ να ακούω βωμολοχίες, γι’ αυτόν τον λόγο με εκνευρίζουν κι όλα αυτά τα ριάλιτι»