Τσεκλένης: Αποκαλύπτει πως προέκυψε η διακόσμηση του βασιλικού γάμου του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας
Το όνομα του έχει ταξιδέψει από το Σίδνεϊ μέχρι τη Σιγκαπούρη.
Ο μεγάλος σχεδιαστής, Γιάννης Τσεκλένης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, μίλησε μεταξύ άλλων για το πώς η βασίλισσα Φρειδερίκη του πρότεινε να διακοσμήσει το γάμο της Σοφίας.
Πώς προέκυψε η περίφημη διακόσμηση του βασιλικού γάμου του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας;
«Από τα 13 μου η μόνη πολυτέλεια που είχα ήταν να πηγαίνω στον Ναυτικό Ομιλο ως δόκιμο μέλος, ενώ ήμουν και πολύ δυνατό πλήρωμα σε κάποιες κατηγορίες σκαφών. Ετσι απέκτησα επαφή με τη βασιλική οικογένεια, της οποίας όλα τα μέλη ήταν ιστιοπλόοι».
Πιο συγκεκριμένα;
«Το 1961 γίνονταν στον Ναυτικό Ομιλο τεράστιες επισκευές για τα 60 χρόνια του βασιλιά Παύλου. Ενώ Λοιπόν ο Ομιλος ήταν ακόμα γιαπί, η βασίλισσα Φρειδερίκη ήθελε να κάνει ένα μεγάλο γλέντι για τα γενέθλιά του. Είχαν έρθει γαλαζοαίματοι από όλο τον κόσμο. Και ήθελε να το κάνει στον Ομιλο για λόγους συμβολικούς - λόγω θάλασσας... Εκεί έκανα ένα τεράστιο μπάνερ, το σχεδίασα με το χέρι μου σε έκταση 150-200 τ.μ. κατάρτια. Εμοιαζε σαν να είσαι σε λιμάνι. Αυτή η δουλειά άρεσε τόσο πολύ στη μακαρίτισσα τη Φρειδερίκη που μου πρότεινε: «Θα μας κάνεις τον γάμο της Σοφίας;». Της απάντησα: «Δεν έχω ασχοληθεί με λουλούδια τόσο πολύ». Το έκανα, όμως, γιατί ήταν μεγάλη πρόκληση. Ηταν διπλός γάμος, έγινε σε καθολική εκκλησία στις 10 το πρωί και στην ορθόδοξη Μητρόπολη στις 12 το μεσημέρι. Ηταν πολύ δύσκολη δουλειά την οποία ανέλαβαν δύο ανθοδιακοσμητές, ο Βιντζηλαίος για τη Μητρόπολη και ο Φλεριανός για την καθολική εκκλησία. Μόνο από τη βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας στάλθηκαν 45.000 γαρίφαλα για την καθολική εκκλησία και 40.000 μπακαρά τριαντάφυλλα για τη Μητρόπολη.
Οπως καταλαβαίνετε, τα λουλούδια δεν μπορούν να περιμένουν. Κι εγώ την ώρα του γάμου ήμουν ντυμένος με φράκο, αλλά ήμουν πιο άσπρος και από το πουκάμισο μου γιατί έμεινα άγρυπνος 72 ώρες σερί. Εκεί πήγα να καταρρεύσω και βρέθηκε ένας γιατρός που μου έδωσε ένα χάπι και συνήλθα. Τελικά με παρασημοφόρησαν γι' αυτή την προσφορά μου, γεγονός που μου φάνηκε υπερβολικό, αν σκεφτείτε ότι δεν πήρα παράσημο που διαφήμισα τη χώρα μου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου αλλά για τη διακόσμηση ενός βασιλικού γάμου. Ο μακαρίτης ο Μητσοτάκης είχε γράψει τότε: «Γελάσαμε με τα ονόματα ορισμένων εκ των παρασημοφορημένων οι οποίοι επιδίδονται καλά στο τουίστ». Ημουν χορευταράς και το τουίστ ήταν της μόδας!», λέει στο Gala.