Οι κυνηγοί του χαμένου νυφικού της πριγκίπισσας Σίσσυ συνεχίζουν να το αναζητούν, 2 αιώνες μετά!
Πού βρίσκεται το μυστηριώδες χαμένο νυφικό της πριγκίπισσας Σίσσυ;
Οι ερευνητές το αναζητούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το κυνήγι τού χαμένου νυφικού σχεδόν δύο αιώνες μετά, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία στον κύκλο των γαλαζοαίματων....
Αφού η Αυστριακή αυτοκράτειρα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ στη Βιέννη το 1854, το νυφικό της εξαφανίστηκε. Κοινώς γνωστή ως Σίσσυ, η αυτοκράτειρα ήταν από καιρό αρκετά διάσημη στην Ευρώπη. Η επαναστατική της φύση έχει απεικονιστεί σε ταινίες όπως το Corsage και η επιτυχημένη σειρά του Netflix «The Empress» -και φυσικά η ταινία του 1955 με την αξέχαστη Ρόμι Σνάιντερ. Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά της, το νυφικό της αυτοκράτειρας Σίσσυ καλύφθηκε με μυστικότητα για σχεδόν 200 χρόνια. Τώρα, χάρη σε μια σειρά από στοιχεία, η αυστριακή ερευνήτρια Dr. Monica Kurzel-Runtscheiner μπορεί να έχει λύσει τον ενδυματολογικό αυτό γρίφο.
Μια δύσκολη υπόθεση
Οι λεπτομέρειες για το νυφικό παρέμεναν πάντα στην αφάνεια. Και αυτό γιατί οι εικονογράφοι ή ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να καταγράψει το γεγονός απαγορεύτηκε τότε από τον αυτοκρατορικό οίκο. Χωρίς επιβεβαιωμένες εικόνες ή λεπτομερείς περιγραφές του φορέματος, το φόρεμα έγινε ένα μυστήριο της ποπ κουλτούρας. Ένα του ίχνος μόνο υπήρχε: η πλούσια ουρά του φορέματος, που πιστεύεται ότι ήταν προσαρτημένη στο νυφικό της αυτοκράτειρας. Η ουρά αυτή εκτέθηκε πέρσι στο Μουσείο Αυτοκρατορικών Αμαξών της Βιέννης, του οποίου η Dr. Kurzel-Runtscheiner είναι η διευθύντρια.
Η «κυνηγός του χαμένου νυφικού»
Η Dr. Kurzel-Runtscheiner έχει ονομαστεί από τα αυστριακά ΜΜΕ η «κυνηγός του χαμένου νυφικού» και είναι ένα παρατσούκλι που της αρέσει ίσως επειδή μεγάλωσε και αυτή με τις ταινίες του κινηματογραφικού Ιντιάνα Τζόουνς. Ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και χρόνια, ψάχνοντας στα αρχεία των βιβλιοθηκών για απαντήσεις, αλλά χωρίς ιδιαίτερη τύχη. Το 2021 έγινε μια σημαντική ανακάλυψη. Η Δρ. Kurzel-Runtscheiner έλαβε ένα δελεαστικό μήνυμα. Επικοινώνησε μαζί της μια άγνωστη, η Ισπανίδα ανεξάρτητη ερευνήτρια Silvia Santibafiez, η οποία της είπε ότι είχε βρει ένα πορτρέτο της Ελισάβετ του 1857 στο Μουσείο της Σιλεσίας στην Οπάβα της Τσεχίας. Σε αυτόν τον πίνακα, η Σίσσυ φοράει ένα νυφικό με μια ουρά ακριβώς ίδια με εκείνη που εκτέθηκε στο μουσείο της Βιέννης.
«Ήμουν ενθουσιασμένη», λέει η δρ. Kurzel-Runtscheiner. «Είχα επιτέλους αποδείξει ότι η Σίσσυ φορούσε όντως την ουρά αυτή την εποχή του γάμου της». Η Dr. Kurzel-Runtscheiner πέρασε μήνες αποκωδικοποιώντας αυτόν τον πίνακα, αναζητώντας επιβεβαίωση ότι απεικόνιζε πραγματικά το εξαφανισμένο φόρεμα της Σίσσυ. Το πορτρέτο του 1857 ήταν ασυνήθιστο για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, ζωγραφίστηκε τρία χρόνια μετά τον γάμο. Δεύτερον, δεν φιλοτεχνήθηκε από έναν καλλιτέχνη της αυτοκρατορικής αυλής, όπως ήταν η παράδοση, αλλά από έναν ζωγράφο με το όνομα Joseph Neugebauer. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ο πίνακας δεν ήταν αυθεντικός. «Αλλά απεικονίζει το φόρεμα με τέτοια λεπτομέρεια που πρέπει να το είχε δει από κοντά, καθώς δεν υπάρχει άλλος πίνακας, περιγραφή ή] αναπαράσταση του φορέματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει», λέει η Δρ. Kurzel-Runtscheiner.
Πηγή: Λοιπόν