Στέλιος Μάινας: «Όσο πιέζονται οι κοινωνίες, τόσο πιο βίαιες γίνονται»
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στέλιος Μάινας επέλεξε να διασκευαστεί και να ανεβεί στη σκηνή την εποχή που παρακολουθούμε μουδιασμένοι τις αποκαλύψεις
για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και στον απόηχο της σκοτεινής υπόθεσης του φόνου του Βαγγέλη Γιακουµάκη, ένα έργο-σταθµός: το µεταφρασµένο σε 25 χώρες best seller του Ολλανδού Χέρµαν Κοχ «∆είπνο», που αποδοµεί εκ των έσω την υποκρισία των προηγµένων, πολιτισµένων δυτικών κοινωνιών και τον θεσµό της οικογένειας, περιγράφοντας µε ανατριχιαστικό τρόπο την ευκολία µε την οποία παιδιά ευκατάστατων γονιών µετατρέπονται σε εν ψυχρώ δολοφόνους.
Στο «∆είπνο» τρία παιδιά καλών οικογενειών, το ένα µε πατέρα υποψήφιο πρωθυπουργό, πυρπολούν έναν άστεγο. Πρόσφατα ζήσαµε τη δολοφονία του επίσης ανήμπορου Ζακ Κωστόπουλου. Γιατί τόση βία;
«Οσο πιέζονται οι κοινωνίες, τόσο πιο βίαιες γίνονται. Τρία παιδιά σκοτώνουν για πλάκα µια άστεγη και οι γονείς των δυο είναι αδέλφια. Ο ένας είναι καθηγητής Ιστορίας σε διαθεσιµότητα, λόγω του βίαιου χαρακτήρα του κι επιπλέον µε φασίζουσες τάσεις και σε αντίθεση µε τον πολιτικό αδελφό του ο οποίος ρωτάει: «εσείς µπορείτε να αντέξετε µε τον φόνο, ακόµη κι αν δεν µαθευτεί ότι τον κάνανε τα παιδιά µας;». Αυτός δεν το αντέχει, και κανονίζει συνέντευξη Τύπου για να αναγγείλει την απόσυρσή του από την προεκλογική κούρσα!»
Το έργο διερευνά τους λόγους που παιδιά καλών οικογενειών οδηγούνται στον φόνο;
«Εν αρχή είναι η οικογένεια, µέσα στην οποία κατασκευάζονται οι προσωπικότητες»
Εκτρέφουν κάποτε και οιονεί δολοφόνους; ∆εν είναι ακραίο;
«Πας να προστατέψεις το παιδί σου και το κάνεις µε τον λάθος τρόπο, µε καταστροφικά αποτελέσµατα! Ας ανακαλύψουµε ποιος σκότωσε τον Γιακουµάκη, ποιος καθηγητής σε σχολείο υποσκάπτει τις συνειδήσεις των παιδιών, και µετά ας µιλήσουµε. Έχουµε µάθει δυστυχώς να πετάµε το µπαλάκι, να λέµε «φταίνε αυτοί», δεν έχουµε µάθει ακόµα να εξατοµικεύουµε την ευθύνη! Τι σηµαίνει «είµαστε αριστεροί»; Έχεις τη σφραγίδα του καλού; Όχι, καθένας έχει µια προσωπική ευθύνη απέναντι στα πράγµατα και πρέπει να την αναλάβει»
Εσείς το κάνετε;
«∆υστυχώς ή ευτυχώς, το κάνω από φύση. Η δικιά µου γενιά γενικώς το κάνει γιατί έτσι µας µάθαν’ οι γονείς µας. Με άλλα λόγια, η µεγάλη µάχη θεωρώ πως πρέπει να γίνει στην παιδεία. Εκεί πρέπει να δοθούν τα κονδύλια. Να προλάβεις το πιτσιρίκι από το νηπιαγωγείο!», λέει ο ηθοποιός στο Έθνος.