Μεγάλοι Έλληνες σχεδιαστές μόδας περιγράφουν τα μέτρα που έχουν πάρει μετά τον κορονοϊό
Έλληνες σχεδιαστές μόδας: Επιστροφή στα ατελιέ μετά την εποχή της καραντίνας
Τα καταστήματα ανέβασαν τα ρολά τους, αφού πρωτα έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να είναι ασφαλείς οι χώροι που θα υποδεχθούν τους πελάτες. Ωστόσο, οι σχεδιαστές μόδας που διαθέτουν καταστήματα με ρούχα και απευθύνονται σε πιο λαμπερές και ξεχωριστές στιγμές των ανθρώπων έχουν ήδη αλλάξει τον προγραμματισμό τους, καθώς πολλοί γάμοι αλλά και βαφτίσεις είτε μετατέθηκαν είτε ακυρώθηκαν. Ομως η αισιοδοξία παραμένει για αρκετούς μετρ της μόδας.
«Είναι σαφές ότι, όπως όλοι, έχουμε λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προφύλαξη τόσο των πελατών μας όσο και τη δική μας. Ειδικά στην περίπτωσή μας. επειδή το εργαστήριό μου όπου κατασκευάζονται τα ρούχα είναι στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης ύστερα από κάθε πρόβα τα ρούχα περνούν από τις επαγγελματικές πρέσες και απολυμαίνονται. Επίσης, επειδή υπάρχει η δυνατότητα της παραγγελίας, μπορεί κάποιος να παραγγείλει ένα ρούχο που θα ραφτεί αποκλειστικά για τον ίδιο, στα μέτρα του, θα είναι μόνο δικό του και δεν θα το έχει κανείς άλλος», εξηγεί στο «Secret» ο γνωστός σχεδιαστής Τάκης Γιαννέτος, του οίκου «Γιαννέτος».
Ο ίδιος εξηγεί πως οι γάμοι θα γίνονται πια σε πιο στενό κύκλο. «Απ’ ό,τι λένε οι μελλόνυμφοι, δεν θα γίνουν μεγάλοι γάμοι με πολλά άτομα, αλλά θα προχωρήσουν σε γάμους πριβέ και ατμοσφαιρικούς. Αλλά και όσοι γάμοι ακυρώθηκαν αναγκαστικά λόγω του lockdown θα μετατεθούν σε νέα ημερομηνία. Η μόνη ακύρωση που είχαμε μέχρι στιγμής ήταν ένας γάμος που θα γινόταν στην Ιταλία στα τέλη Μαΐου, η δεξίωση στην Ελλάδα, ενώ οι μελλόνυμφοι διαμένουν στην Ελβετία. Σαφώς αυτό το project ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί. Όμως όλοι οι άλλοι γάμοι προχωρούν κανονικά. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, διότι δίνει μια νότα αισιοδοξίας και αναγέννησης, που όλοι έχουμε ανάγκη. Η ζωή συνεχίζεται και στη μετα-κορονοϊό εποχή». ; '
Οσο για τους πελάτες, εξηγεί πως «ο κόσμος είναι σαφώς πιο επιφυλακτικός, επομένως τηλεφωνεί, κλείνει ραντεβού, υπακούει στις οδηγίες, αλλά, ναι, σαφώς η κίνηση ξεκίνησε. Και αυτό δείχνει ότι η ζωή δεν σταματά, απλώς προσαρμόζεται σχα νέα δεδομένα».
Ο Γιάννης Τόγκος, του γνωστού Οίκου Kathy Heyndels, αναφέρει πως στόχος τους είναι να νιώσουν άνετα οι πελάτες. «Έχουμε αρκετό κόσμο που επέστρεψε στις συνήθειές του. Καθαρίσαμε το κατάστημα, κάναμε την απαραίτητη απολύμανση, ατμίσαμε και απολυμάναμε όλα τα ρούχα από την αρχή, ενώ βάλαμε ειδικά σπρέι στα πατάκια για να απολυμαίνονται τα παπούτσια», δηλώνει και εξηγεί πως ύστερα από κάθε δοκιμή ατμίζουν το ρούχο ξανά.
Ο ίδιος τονίζει: «Απευθυνόμαστε σε ρούχο πιο βραδινό και, παρόλο που βγάλαμε και σειρά πιο casual, τα βραδινά είναι που επέλεγαν πολλοί. Ωστόσο, αυτή την περίοδο ακυρώθηκαν αρκετοί γόμοι, είχαμε και εξαγωγές στην Ιταλία και δεν έφυγαν τα εμπορεύματα. Φυσικά υπήρχαν ακυρώσεις και στις βαφτίσεις. Ακόμα και τα νησιά φέτος δεν θα πάρουν καφτάνια, όπως συνήθιζαν, καθώς δεν θα πουλήσουν ρούχα. Είμαστε όμως αισιόδοξοι».
Ο Βασίλειος Κωστέτσος, από την πλευρά του, βρίσκει τους πελάτες τολμηρούς. «Δεν θεωρώ ότι φοβούνται. Ασφαλώς, τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα ρούχα απολυμαίνονται και αποστειρώνονται, ενώ φοράμε γάντια και υπάρχουν αντισηπτικά μαντηλάκια μιας χρήσης στην είσοδο και μέσα. Κάποιοι βέβαια δεν προσέχουν, καθώς έχουμε πει πως δεν δοκιμάζουν τα μπλουζάκια, παρά μόνο τα φορέματα, όμως θέλουν να τα δοκιμάσουν. Οσο για τους γάμους, δεν είναι πια ανοιχτοί, οπότε η γυναίκα δεν ενδιαφέρεται να βάλει την καλή τουαλέτα και έτσι αυτό είναι αρνητικό για μας», επισημαίνει ο γνωστός σχεδιαστής, ενώ αποκαλύπτει πως η πανδημία τον ενέπνευσε να δημιουργήσει τις δικές του μάσκες.
«Για μένα θα πρέπει η μάσκα να έχει ωραία αισθητική και έτσι έφτιαξα μια πολύ πετυχημένη σειρά, που είναι ανάρπαστη στα καταστήματά μου στο Κολωνάκι και την Κηφισιά. Έχω σχεδιάσει την κλασσική, με την ελληνική σημαία, με την υπογραφή μου, με τον πελεκάνο της Μυκόνου, και συνεχίζω...», σημειώνει.
Μάσκες από τα ίδια πολυτελή υλικά, υφάσματα και δαντέλες, από τα οποία φτιάχνονται και τα νυφικά έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα της φετινής νύφης για τον ιστορικό Οίκο Τρανούλη.
«Κάναμε την έκπληξη και ο οίκος, προσαρμοζόμένος στις ανάγκες της εποχής, ετοίμασε τη φετινή του κολεξιόν με απαραίτητο αξεσουάρ τη μάσκα», τονίζει και εξηγεί πως προστατεύουν τους πελάτες παίρνοντας όλα τα μέτρα, ενώ σε ό,τι αφορά τους γάμους κάνει λόγο για αρκετές ακυρώσεις.
Το ίδιο παραδέχεται και ο Χάρης Τσιάρας, ο σχεδιαστής του οίκου μόδας «Nikos-Takis»,καθώς εξηγεί πως «πήγαν από τον Ιούνιο για τον Σεπτέμβριο οι γάμοι. Τώρα θα έκαναν πρόβα, όμως αλλάζουν ημερομηνίες και αναζητούν και εκκλησία, καθώς δεν βρίσκουν μέσα στο καλοκαίρι. Ο κόσμος δεν θα έλεγα ότι είναι φοβισμένος, αλλά αρκετά προσεκτικός.
Στα καταστήματα μπαίνουν δύο-δύο μέσα και στις πρόβες ένα άτομο κάθε φορά,εκτός από το κατάστημα στη Βουλιαγμένη, που είναι και το ατελιέ και είναι αρκετά με γάλο. Επίσης, για να βοηθήσουμε, ετοιμάζουμε και ένα bazaar με πολύ οικονομικά νυφικά», καταλήγει.