Adele Exarchopoulos: «Με δένει με την ελληνική παράδοση ο δεσμός της οικογένειας»
Για τον ελληνικής καταγωγής παππού της μίλησε η Adele Exarchopoulos.
Η διάσημη ηθοποιός σε πρόσφατη συνέντευξή της ανέφερε αν δέχθηκε bullying στο σχολείο για το επώνυμο της, αν έχει επαφή με Έλληνες του Παρισιού και ποια ελληνική λέξη δε θα ξεχάσει ποτέ.
Θα μπορούσες να μιλήσεις για τον Έλληνα παππού σου;
«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πολλά πράγματα για την ελληνική μου προέλευση. Αυτό που ξέρω είναι ότι η γιαγιά μου ερωτεύτηκε έναν Ελληνα, είπε ότι πάει να αγοράσει κοτόπουλο και δεν επέστρεψε ποτέ. Εν συνεχεία ανακαλύψαμε την Ελλάδα μέσα από τις αφηγήσεις και τα ταξίδια στην Κέρκυρα ή την Αθήνα που πηγαίναμε με τον πατέρα μας. Εχει πλάκα το γεγονός ότι μετά τον Χρυσό Φοίνικα που κέρδισα στις Κάννες (σ.σ: με τη «Ζωή της Αντέλ») πήγα στο Φεστιβάλ Αθηνών και με επισκέφτηκε μια εξαδέλφη του πατέρα μου, της οποίας -ντρέπομαι που το λέω- έχω ξεχάσει το όνομα τώρα.
Δέχτηκες ποτέ bullying στο σχολείο για το επώνυμο σου;
Οχι, μόνο που δεν μπορούσαν να το προφέρουν. Τη μία με έλεγαν Εξαρχόπουλος, την άλλη Πούλος και την άλλη Ραφτακόπουλος. Δυσκολεύονταν με το επώνυμο μου. Αλλά εμένα μου αρέσει που δεν είναι εύκολο. Δεν ξέρω γιατί.
Εμένα μου αρέσει που δεν σκέφτηκες να το αλλάξεις.
Ποτέ! Και μου το πρότειναν... Πήρα θυμάμαι τότε τηλέφωνο τον πατέρα μου και του είπα ότι το όνομα μου είναι πολύπλοκο και ότι έπρεπε να το κάνουμε «Εξάρ». Αυτός μόλις το άκουσε τα... πήρε στο κρανίο!
Στο trailer του «Βac Nord» όταν εμφανίστηκε το επώνυμο σου γέμισε η οθόνη.
Ναι... Ακριβώς!
Υπάρχει μια ελληνική λέξη που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Μμμ, μάλλον όχι. Γνωρίζω δεκάδες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι καμία. Αυτό που με δένει ιδιαίτερα με την ελληνική παράδοση είναι ο δεσμός της οικογένειας. Οταν παρακολουθώντας την οικογένεια μου αναρωτιέμαι πού βρίσκεται το ελληνικό μας αίμα, ανακαλύπτω την απάντηση στην αγάπη που έχουμε μεταξύ μας.
Εχεις επαφή με τους Έλληνες του Παρισιού;
Συνάντησα τον Ρομάν Γαβρά, που είναι Ελληνας. Είναι πραγματικά αξιολάτρευτος. Η προέλευση μας μας φέρνει πιο κοντά. Στην πραγματικότητα την Ελλάδα ως χώρα μου έπρεπε να την ανακαλύψω μόνη μου. Γιατί ο παππούς μου ήταν από την Αθήνα, αλλά δεν μου μετέδωσε τη γλώσσα και ο πατέρας μου μεγάλωσε στο Παρίσι. Οπότε την Ελλάδα όφειλα να την ανακαλύψω μόνη μου. Μελέτησα μόνη μου την Ιστορία.
Η αλήθεια είναι ότι ίσως δεν θα έπρεπε να βάζουμε όρια μεταξύ μας, αφού πέρα από τις χώρες υπάρχει το παγκόσμιο «έθνος» των ανθρώπινων χαρακτήρων.
Το ελπίζω. Αν και θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε το αντίθετο και να βάλουν σύνορα μεταξύ μας, εύχομαι να έχεις δίκιο. Αυτό που μπορεί να αλλάξει με την καραντίνα είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τους άλλους. Να γίνεις πιο καλός αλλά και πιο καλοπροαίρετος. Γιατί το βασικότερο όλων είναι να βρούμε τρόπους να τα καταφέρουμε με τη ζωή που έχει γίνει πιο δύσκολη και άρα χρειαζόμαστε περισσότερο ο ένας τον άλλον», είπε στο Gala.