Εφιάλτης για το παλάτι του Μπάκιγχαμ ο «Μαύρος Πρίγκιπας»
Για την Όπρα Γουίνφρεϊ ήταν το πιο λαμπερό πετράδι στο στέμμα των πολλών, εξομολογητικών και δακρύβρεχτων -στα όρια του σκανδαλοθηρικού- συνεντεύξεων της καριέρας της.
Για τη Μέγκαν Μαρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι, εκτός από ανακουφιστική δημόσια εξομολόγηση, ένα ψυχαναλυτικό ντιβάνι σε παγκόσμια μετάδοση, ήταν ένας ευφυής τρόπος να ανεβάσουν κι άλλο το κασέ τους.
Ειδικά με δεδομένο ότι η βασίλισσα έκοψε τον ομφάλιο λώρο της χρηματοδότησης των Σάσεξ από το παλάτι και οι ίδιοι κυνηγούν πια το μεροκάματο μέσω των συνεργασιών τους με το Netflix, το Spotify και τις -ακριβοπληρωμένες- δημόσιες εμφανίσεις τους. Αλλωστε σύντομα θα έχουν τέσσερα στόματα να θρέψουν -δύο δικά τους και δύο των παιδιών τους-, ενώ τα ιλιγγιώδη έξοδα για τη συντήρηση της φαραωνικών διαστάσεων έπαυλής τους στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνιας τρέχουν.
Για την Ελισάβετ πάλι ήταν απλώς μία ακόμα ημέρα στο γραφείο. Από τις πολλές που έχει ζήσει στα 69 χρόνια της βασιλείας της και μάλλον όχι η πιο συνταρακτική, ούτε η πιο συναρπαστική της ζωής της. Αν μάλιστα πιστέψει κανείς τις φήμες που θέλουν την 93χρονη μονάρχη να μην μπήκε στον κόπο να παρακολουθήσει τη συνέντευξη, αλλά επέλεξε να ενημερωθεί σχετικά από τον γραμματέα της, σερ Εντουαρντ Γιανγκ, τον οποίο ήδη κάποιοι στοχοποιούν ως ιδανικό αποδιοπομπαίο τράγο για τον χειρισμό του Megxit, αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα που έδωσε ή που ήθελε να δείξει ότι επενδύει στη θρυλική πια συνέντευξη του αυτοεξόριστου εγγονού και της συζύγου του. Αν και ανάμεσα στα θέσφατα που ακολουθούν σαν πιστό σκυλί τη βασίλισσα Ελισάβετ είναι πως κανείς ποτέ δεν κατάφερε να διαβάσει τη σκέψη της ή τουλάχιστον να καταλάβει για εκείνη περισσότερα από όσα εκείνη επιθυμούσε, λογικά όταν άκουσε τη λέξη «the firm» να γλιστρά από τα χείλη της Μέγκαν Μαρκλ ένα μειδίαμα πρέπει να σχηματίστηκε στο πρόσωπό της. Καιρός ήταν να σκάσει το χειλάκι της με τόσες πίκρες που την κερνά εσχάτως η ζωή, αλλά κυρίως η πολυήμερη νοσηλεία του 99χρονου συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου.
Μπορεί η πρώτη ανάγνωση της συνέντευξης στην Οπρα να συγκίνησε και να ιντριγκάρισε για τη διαμάχη πίσω από το χρώμα του παιδιού της Μαρκλ, όμως στην πραγματικότητα αποκάλυψε ότι στο Μπάκιγχαμ κουμάντο κάνει η γραφειοκρατία, όχι η βασίλισσα.
Θεσμός ή επιχείρηση;
Η λέξη «the firm», δηλαδή επιχείρηση ή για τους πιο καχύποπτους απέναντι στον θεσμό της μοναρχίας μπίζνα, ταξίδεψε την Ελισάβετ πίσω στα νεανικά της χρόνια. Ηταν άλλωστε μια επινόηση του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’. Σε εκείνον αποδίδεται η ιστορικών διαστάσεων και ανεξάντλητης επιρροής φράση «δεν είμαστε οικογένεια, είμαστε επιχείρηση», αλλά κυρίως χρεώνεται η έκτοτε αμφιθυμία των Ουίνδσορ να αποφασίσουν εάν θα λειτουργούν ως θεσμός, θα διαβιούν ως οικογένεια ή θα δρουν ως επιχείρηση. Αν δηλαδή θα πορεύονται με άξονα το κοινό καλό, το συναίσθημα ή το όφελος.
Μπορεί η πρώτη ανάγνωση της συνέντευξης των Σάσεξ να συγκίνησε, να προβλημάτισε αλλά και να ερέθισε με τις αποκαλύψεις για τον φόβο που επωαζόταν στο Παλάτι αναφορικά με το χρώμα του παιδιού της Μαρκλ, για την καταπίεση και τον εκφοβισμό που δεχόταν η ίδια ή για την άσπονδη φιλία της με τη συννυφάδα της Κέιτ Μίντλετον, όμως στην πραγματικότητα αποκάλυψε πως στο Μπάκιγχαμ κουμάντο κάνει η γραφειοκρατία, όχι η βασίλισσα. Ή, αλλιώς, οι 400 κρατικοί αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία του πολυδαίδαλου οργανισμού, την τήρηση των ιερών και των οσίων του πρωτοκόλλου, ακόμα και την επικοινωνία μεταξύ των μελών της βασιλικής φαμίλιας για κάτι τόσο απλό και αυτονόητο όσο ο προγραμματισμός ενός οικογενειακού δείπνου. Οπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Οπρα Γουίνφρεϊ, στον απόηχο της συνέντευξης των Σάσεξ δεν ήταν ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ, ούτε ο πρίγκιπας Κάρολος -έχει άλλωστε δεδηλωμένη εκτίμηση στη Μαρκλ και ήταν εκείνος που τη συνόδευσε στα σκαλιά του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου την ημέρα του γάμου της-, ούτε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ εκείνοι που ζούσαν υπό τον φόβο της γέννησης ενός «μαύρου πρίγκιπα». Έτσι τουλάχιστον καταμαρτύρησε ο Χάρι στη δημοσιογράφο στα παρασκήνια της συνάντησής τους που «ήταν καλή και αυτό βγήκε» μεταξύ άλλων και στην τηλεθέαση - μόνο στις ΗΠΑ την παρακολούθησαν ζωντανά 17 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Θα ήταν εύλογο η υποψία για τη ρατσιστική δήλωση να στραφεί στα δύο άλλα προβεβλημένα εξ αγχιστείας μέλη της βασιλικής οικογένειας, δηλαδή στη σύζυγο του πρίγκιπα της Ουαλίας Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και στη δούκισσα του Κέμπριτζ. Εκτός από έωλο και άδικο, θα ήταν μάλλον και άτοπο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τον τίτλο του πρίγκιπα λαμβάνει μόνο το πρωτότοκο τέκνο του διαδόχου του θρόνου.
Σερ Εντουαρντ Γιανγκ Ο γραμματέας της βασίλισσας Είναι ο αυλικός που στοχοποιείται από κάποιους ως ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος για τον χειρισμό του Megxit. Εδώ, ο σερ Εντουαρντ Γιανγκ υποδέχεται τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο παλάτι. Άρα ο Αρτσι δεν θα γεννιόταν ούτως ή άλλως πρίγκιπας, εκτός κι αν η Ελισάβετ ενεργοποιούσε ξανά το δικής της επινόησης διάταγμα που έχρισε πριγκιπόπουλα και τα τρία παιδιά του Γουίλιαμ, Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις. Σε κάθε περίπτωση η Μαρκλ πιθανότατα δεν ήθελε να στοχοποιήσει τα γνωστά και προβεβλημένα πρόσωπα -θα ήταν άλλωστε φτηνό, παλιό και παιδαριώδες για μια γυναίκα που παίζει την επικοινωνία στα δάχτυλα-, αλλά να ξεμπροστιάσει τους αόρατους ήρωες του Παλατιού, εκείνους που ενεργούν στο όνομα της βασίλισσας, αλλά συχνά χωρίς τη συγκατάθεση και τις ευλογίες της. Είναι με άλλα λόγια βασιλικότεροι της βασίλισσας.
Μόνο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ απασχολούνται 400 εργαζόμενοι - από γραμματείς και επικοινωνιακούς συμβούλους μέχρι σοφέρ, κηπουρούς, σερβιτόρους και υπεύθυνους ασφάλειας. Σκεφτείτε το πλήθος τους και τον πολλαπλασιασμό των διαγκωνισμών και των παραγοντισμών αν σε αυτούς προστεθούν και οι υπάλληλοι του Κλάρενς Χάους (κατοικία του Κάρολου) και του παλατιού Κένσινγκτον (κατοικία του Γουίλιαμ).
Όσοι εργάζονται για την «επιχείρηση» υπάγονται, λογοδοτούν και αξιολογούνται από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του παλατιού, επικεφαλής του οποίου ήταν μέχρι το 2019 η Σαμάνθα Κάραδερς. Σε αυτή λέγεται πως είχε προσφύγει πολλάκις μέσω του εκπροσώπου της η Μέγκαν Μαρκλ για να καταγγείλει περιστατικά απαξίωσης ή εις βάρος της μεροληψίας από εργαζομένους του Στέμματος, όμως η επικεφαλής του τμήματος απαντούσε πως η επίλυση του ζητήματος δεν περνούσε από το χέρι της, μια και η δούκισσα του Σάσεξ ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας και όχι επ’ αμοιβή υπάλληλος. Η Μαρκλ αντιλήφθηκε από νωρίς πως εκεί που τελειώνει η κοινή λογική αρχίζει η γραφειοκρατία του παλατιού.
Ποιος φοβάται τον «μαύρο πρίγκιπα»
Ευτυχώς, είχε με το μέρος της τον φέρελπι επικοινωνιολόγο Τζέισον Κνάουφ. Το θέμα ήταν για πόσο. Εμπειρος από τη θητεία του ως επικοινωνιακός επιτελάρχης στην κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, ο 36χρονος ανέλαβε τη θέση του γραμματέα επικοινωνίας του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον το 2015, ενώ μετά τον αρραβώνα του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν τον Νοέμβριο του 2017 η δουλειά του εν μια νυκτί διπλασιάστηκε. Ήταν η περίοδος που τα δύο πριγκιπόπουλα και οι σύντροφοί τους «στριμώχνονταν» κάτω από τη στέγη του παλατιού Κένσινγκτον. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν σπεύσει να βαφτίσουν την τετράδα «Fab Four». Θα αναθεωρούσαν πριν προλάβουν να εμπεδώσουν το δημοσιογραφικό κλισέ. Ο Κνάουφ αρχικά αποδείχτηκε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Μαρκλ.
Ανέλαβε να τη μυήσει στα επικοινωνιακά κόλπα του παλατιού, ενώ γινόταν η ανθρώπινη ασπίδα της κάθε φορά που κάποιο νέο σκανδαλοθηρικό δημοσίευμα την έβαζε στο στόχαστρό του, δηλαδή σχεδόν καθημερινά. Υπό τις οδηγίες του η δούκισσα του Σάσεξ συνέταξε την περίφημη επιστολή που απέστειλε στον πατέρα της το καλοκαίρι του 2018, λίγες ημέρες μετά τον γάμο της, και την ατιμωτική απουσία του Τόμας Μαρκλ από την «πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής της».
Γι’ αυτό και προκαλεί εντύπωση ή καλύτερα καχυποψία η στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε ο Κνάουφ όταν πια ο Χάρι είχε κάνει τη Μαρκλ δούκισσα. Τα αιτήματα του εξ απορρήτων συνεργάτη της προς το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού συνεχίστηκαν, μόνο που αυτή τη φορά η Μέγκαν δεν ήταν το φερόμενο θύμα αλλά η καταγγελλόμενη ως θύτης. Ο Κνάουφ είχε ενημερώσει τόσο την Κάραδερς όσο και τον Σάιμον Κέις, τότε γραμματέα του πρίγκιπα Γουίλιαμ, νυν γραμματέα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον και θεωρούμενο πιο επιδραστικό άνθρωπο στη βρετανική πολιτική σκηνή, για τουλάχιστον τρία περιστατικά στα οποία η Αμερικανίδα ηθοποιός είχε εκφοβίσει υπαλλήλους του παλατιού. Δύο μάλιστα από αυτούς τους είχε διατάξει ρητά να εξαφανιστούν από το οπτικό πεδίο της. Εναν μήνα μετά από την επίμαχη επιστολή ο Κνάουφ υπέβαλε την παραίτησή του. Τον διαδέχτηκε ο ευειδής Κρίστιαν Τζόουνς που παραμένει έως σήμερα στη δούλεψη των Κέμπριτζ. Η βασίλισσα με τη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε ως απάντηση στη συνέντευξη των Σάσεξ στην Οπρα δεσμεύτηκε να διερευνήσει τις κατηγορίες που διατύπωσε ευθαρσώς η Μέγκαν. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα αναμοχλευτεί και η υπόθεση των εις βάρος της κατηγοριών, την οποία τα βρετανικά ταμπλόιντ φρόντισαν να ανασύρουν από τη λήθη λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την προβολή της συνέντευξης.
Κομβικό ρόλο στην έρευνα θα έχει η Σαμάνθα Κόεν, πρώην εξ απορρήτων συνεργάτις της βασίλισσας και πρώην γραμματέας της Μαρκλ. Η Αυστραλή που υπηρέτησε για 17 χρόνια το Στέμμα και οι συνάδελφοί της στους διαδρόμους του παλατιού προσφωνούσαν με το απολύτως περιγραφικό των ικανοτήτων της παρατσούκλι «πάνθηρας» ήταν ο άνθρωπος στον οποίο η Ελισάβετ είχε εμπιστευτεί την προγύμναση της Μαρκλ για τα βαριά -και ασήκωτα, όπως αποδείχτηκε, για τους ώμους της Αμερικανίδας ηθοποιού- βασιλικά καθήκοντά της. Η ραχοκοκαλιά της μοναρχίας, δηλαδή εκείνοι που υπηρετούν το Στέμμα, ήταν απρόθυμοι να βάλουν ένα χεράκι. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάνουν τον πρίγκιπα Κάρολο και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να φαντάζουν «εγκλωβισμένοι» στα μάτια του Χάρι.
Πηγή: Πρώτο Θέμα