Μάρα Ζαχαρέα: «Κάθε μέρα ανακοίνωνα αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων με έναν κόμπο στο στομάχι»
Η Μάρα Ζαχαρέα σε συνέντευξή της μίλησε για τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε καθώς έπρεπε να καλύπτει δημοσιογραφικά τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη χώρα μας.
Πόσο εύκολο ήταν να βρεθεί κάποιος μπροστά από την κάμερα στην αρχή της πανδημίας και να ενημερώσει τον κόσμο για όλο αυτό που είχε ξεκινήσει αλλά και για την πορεία του;
Ήταν πολύ δύσκολο. Κανείς μας δεν είχε χειριστεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν και δεν γνώριζε με σαφήνεια τι συνέβαινε, ούτε καν οι γιατροί και οι επιστήμονες της βιολογίας. Ήταν όμως ταυτόχρονα και μια πολύ μεγάλη δημοσιογραφική πρόκληση. Κάθε μέρα συνέβαινε κάτι άλλο.
Κάθε μέρα οι εικόνες ήταν διαφορετικές -θα έλεγα και σπαρακτικές, όταν η μνήμη γυρίζει πίσω, στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Κάθε μέρα ανακοίνωνα αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων με έναν κόμπο στο στομάχι. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες. Δεν σας κρύβω πως μέσα στη δίνη της εργασίας κρυβόταν και η προσωπική μου αγωνία για την υγεία τη δική μου και της οικογένειάς μου. Ας ελπίσουμε πως αφήσαμε πίσω μας τα πιο δύσκολα.
Αν σας έλεγαν, πριν από τη συνθήκη που βιώνουμε πλέον, ότι μια μέρα θα χρειαζόταν να μεταδώσετε την είδηση πως μια πανδημία επιβάλλει ολικό lockdown στον πλανήτη και ότι η δημόσια υγεία θα αποτελούσε καθημερινά κεντρικό θέμα συζήτησης, θα το πιστεύατε;
Με τίποτα! Θα νόμιζα ότι μου περιγράφουν χολιγουντιανή ταινία. Ακόμα και πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν αρχίζαμε να προβάλλουμε τις ειδήσεις για τον κορονοϊό στη Γουχάν, δεν πίστευα πως τελικά θα γινόταν όλο αυτό το κακό στη δική μας χώρα, στην Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη. Τώρα, όταν διαβάζω σε ξένες ιστοσελίδες -δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια- ότι η πανδημία θα μπορούσε να ελεγχθεί αν η Κίνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λειτουργούσαν διαφορετικά και δεν το έπραξαν χάνοντας πολύτιμο χρόνο, εξοργίζομαι.
Πώς αντιμετωπίσατε σε προσωπικό επίπεδο την πανδημία; Νιώσατε φόβο;
Εννοείται, όπως όλοι. Δεν μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα, πέρα από το να προσπαθώ να τηρώ τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε. Ακόμα και στις ημέρες της πιο σκληρής καραντίνας, οι δημοσιογράφοι ήταν στις επάλξεις, δεν σταμάτησαν να εργάζονται. Με φόβο πήγαινα στο γραφείο, με φόβο επέστρεφα στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι το Star πήρε πολύ γρήγορα μέτρα -θερμομέτρηση καθημερινά, οι μισοί δουλεύουν εντός και οι υπόλοιποι εκτός κτιρίου και δωρεάν rapid test δύο φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους.
Έχετε δύο παιδιά. Η αγωνία σας ήταν περισσότερο για εκείνα και για το πώς θα αντεπεξέλθουν ή υπήρξε εξίσου μεγάλη για όλη την οικογένεια;
Είχα αγωνία για όλους μας. Απλώς, επειδή τα παιδιά μου είναι 24 και 20 ετών και έχω ακούσει πως οι νέοι το περνούν ελαφρά, δεν έχω τόσο άγχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζω γιατί κανείς δεν ξέρει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αν λοιπόν κάποιος καταφέρει να μη νοσήσει, αυτό είναι και το καλύτερο.
Πιστεύετε πως αυτός ο ενάμισης χρόνος είναι μια περίοδος που θα φέρει πολλά και διαφορετικά πράγματα σε επίπεδο ανθρώπων, πλανήτη και αντιλήψεων;
Ναι, το πιστεύω. Όλοι πήραμε μαθήματα, και οι κυβερνήσεις και οι πολίτες. Μάθαμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, ακόμα και οι πιο μικρές χαρές της καθημερινότητας, όπως μια βόλτα σε ένα κατάστημα ή ο καφές με μια φίλη. Δείξαμε αλληλεγγύη και αυταπάρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, οικογένειες διαλύθηκαν.
Άνθρωποι υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα, που αυξήθηκαν. Οικονομικά επαγγέλματα δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται. Οι εργασιακές σχέσεις άλλαξαν. Πολλές επιχειρήσεις λένε πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Είναι ακόμη νωρίς να δούμε πλήρως τις επιπτώσεις της πανδημίας γιατί δεν έχει καν τελειώσει. Διδάγματα πήραμε, το ποια χρήση θα κάνουμε είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.
Πηγή: Hello