Μιχάλης Αεράκης: «Ο παπα-Μιχάλης παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον "Σασμό"»
Με ιδιαίτερη ευαισθησία και έχοντας ριζωμένη βαθιά στην ψυχή του την Κρήτη, ο Μιχάλης Αεράκης υποδύεται τον παπα-Μιχάλη στον «Σασμό».
Γεννηθήκατε στα Ανώγεια Ρεθύμνου, οπότε η σειρά έχει στοιχεία που αποτελούν βίωμα για εσάς.
«Μου είναι γνωστά όλα αυτά. Ο σασμός είναι η συμφιλίωση. Οι μικρές κοινωνίες της Κρήτης αντιδρούν ακαριαία όταν συμβεί μια παρεξήγηση μικρής ή πιο μεγάλης σημασίας. Υπάρχουν οι άνθρωποι που χαίρουν εκτίμησης, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα πανεπιστημιακού επιπέδου, αλλά ακόμη κι ένας κτηνοτρόφος, οι οποίοι καλούνται να μπουν στη μέση για να σιάξουν μια περίπτωση. Εκεί χρειάζονται πολλοί λεπτοί χειρισμοί. Μια λέξη μπορεί να τινάξει την προσπάθεια στον αέρα. Δεν παρεμβαίνουν για να αποδώσουν δικαιοσύνη. Γνώμονας τους είναι να σταματήσει το κακό εκεί, γιατί ξέρουν ότι πάνω από το σωσία και το λάθος είναι η αγάπη. Πρωτεύοντα ρόλο παίζει ρ παπάς του χωριού ή ο αστυνόμος ο καθενός από το δικό του μετερίζι, Σε σοβαρά περιστατικά, σε πολλές περιπτώσεις για να γίνει ο σασμός, η μια οικογένεια θα βαπτίσει ίο παιδί της άλλης ή θα υπάρξει γάμος ανάμεσα σε δύο μέλη των εμπλεκόμενων οικογενειών και οι όρκοι αυτοί, το "λόγω τιμής" κρατιέται. Η χειραψία και ο λόγος υπάρχει και σήμερα. Λυτό είναι κομμάτι του πολιτισμού της Κρήτης μας».
Κι εσείς έχετε αυτόν τον ρόλο στη σειρά υποδυόμενος τον Παπά-Μιχάλη.
«Ο παπάς το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να ισορροπεί καταστάσεις καθώς είναι γνώστης των μυστικών ,και των παθών που υπάρχουν λόγω του μυστηρίου της εξομολόγησης και μέσα από ων λόγο του θεού να φέρει την ηρεμία. Οι παπάδες στην Κρήτη είναι λαϊκοί άνθρωποι. Δεν είναι ξεκομμένοι από την κοινωνία αλλά ένα μαζί της. Το έργο τους ξεκινάει μετά το "Δι ευχών" και ξέρουν πού είναι ο πόνος και η αντιπαλότητα. Στόχος τους είναι να εξομαλύνουν τα πράγματα και οι άνθρωποι να πορεύονται με ομόνοια και ειρήνη. Υπάρχουν γενιές που έρχονται μετά από εμάς. Πρέπει να βρίσκεται μια φόρμουλα ώστε να σιάζουν οι διαφορές. Μόνο έτσι προχωράει μια κοινωνία και ο Κρητικός, που φύση και θέση είναι γενναιόψυχος λαός, πρέπει να προσπερνάει τέτοιες καταστάσεις».
Μιλάτε με συγκίνηση για το λειτούργημα του ιερωμένου.
Συγκινούμαι για έναν πρόσθετο λόγο. Τις ταραγμένες τότε εποχές, παπάς στα Ανώγεια ήταν ο παππούς μου. Το όνομα του ρόλου μου ήταν άλλο, Εγώ ζήτησα να λέγομαι "παπα-Μιχάλης" για να ακούγεται το όνομα του και να τον τιμήσω που το φέρω».
Ο παπα-Μιχάλης είναι η ενσάρκωση του σασμού. Έτσι δεν είναι;
Είναι και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πορεία. Είναι ένας άνθρωπος χωμένος στα σπλάχνα της κοινωνίας, θα χορέψει, θα πει το καλαμπούρι του αλλά όταν πάρει θέση και θα μιλήσει, η ματιά του θα είναι διαφορετική. Η αγάπη είναι ο κινητήριος μοχλός ενός ανθρώπου. Η σειρά στηρίζεται στο καταπληκτικό βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, που είναι από τα Χανιά και γνωρίζει τα πράγματα. Τα έχει γράψει πολύ ωραία αλλά για να γίνει τηλεοπτική μεταφορά χρειάζεσαι και μία πολύ καλή σεναριογραφική ομάδα. Είμαι ευτυχής που έχουμε τον Βασίλη Σπηλιόπουλο στη μεταφορά του βιβλίου, τον Κώστα Κωστόπουλο στη σκηνοθεσία, καθώς και τη Ζωή Φίλιππα με τον Γιάννη Σαμπάνη, τους άλλους δύο σκηνοθέτες μας και όλους τους συντελεστές μας. Κάνουν άριστη δουλειά. Αν πετυχαίνει κάτι, φαίνεται από την ομάδα, γιατί συνταγές δεν υπάρχουν και η ομάδα εδώ είναι εξαιρετική μπρος και πίσω από τις κάμερες. Και ως ομπρέλα όλων έρχεται ο ΑLΡΗΑ που δίνει κάθε στήριξη και υποστήριξη», είπε στο TV24.