Σακελλαρίου: 23 χρόνια χωρίς τη Ρίτα – Τα δύσκολα χρόνια, το τραγούδι και η καταξίωση
Showbiz

Σακελλαρίου: 23 χρόνια χωρίς τη Ρίτα – Τα δύσκολα χρόνια, το τραγούδι και η καταξίωση

Η γνήσια λαϊκή φωνή της σίγησε μια για πάντα την έκτη μέρα του Αυγούστου το 1999, σκορπώντας ανείπωτη θλίψη στους χιλιάδες θαύμαστές της.

Η Ρίτα Σακελλαρίου άφησε το στίγμα της με μία σειρά από «αμαρτωλά» ερωτικά τραγούδια, αλλά και ως μία ζωντανή γυναίκα, η οποία βίωσε έντονα ακριβώς αυτό που τραγουδούσε. Έχοντας κατακτήσει δικαίως μια θέση στο πάνθεον της, μουσικής ιστόρισε της Ελλάδας, παραμένει «ζωντανή» μέσα από τα τραγούδια της.

Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, όμως οι αναμνήσεις δεν σβήνουν...

Η Ρίτα Σακελλαρίου «έφυγε» στην ηλικία των 65 ύστερα από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, παρά τις προσπάθειες των οικείων της να της αποκρύψουν την αλήθεια για τη βαριά ασθένεια που την «έτρωγε». Η ίδια είχε καταλάβει τα πάντα και «πάλευε» για να ζήσει. Η καριέρα της γνώρισε έντονες δόξες, καθώς ερμήνευσε κάποια τα πιο γνωστά λαϊκά τραγούδια της χώρας μας, όπως «Μια ζωή πληρώνω», «Αν κάνω άτακτη ζωή», «Αυτός ο άνθρωπος αυτός», και φυσικά το τραγούδι σύμβολο «Ιστορία μου Αμαρτία μου», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο σάουντρακ της ταινίας «Ο Εξορκιστής». Η Ρίτα Σακελλαρίου είναι μία από τις σημαντικότερες (αν όχι η σημαντικότερη) λαϊκές τραγουδίστριες που έχουν περάσει από το ελληνικό τραγούδι.

Ένα αστέρι γεννιέται…

Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης, στις 22 Νοεμβρίου 1934. Όταν η Ρίτα ήταν ακόμη πολύ μικρή, η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της στις λαϊκές φτωχογειτονιές στο Κερατσίνι. Τα χρόνια του Εμφύλιου Πόλεμου «έχασε» τον πάτερα της. Πολλά χρόνια μετά, η Ρίτα Σακελλαρίου εξέφρασε την πικρία της γι' αυτούς που είχαν ωφεληθεί από το θάνατό του εκείνη τη μαύρη περίοδο, λέγοντας:

«Δεν έδωσαν ένα πιάτο φαΐ στα τρία ορφανά που άφησε πίσω του».

Βρήκε διέξοδο στο γάμο στην ηλικία των μόλις 14 και έφερε στον κόσμο τα δύο παιδιά της, μεγαλώνοντας μαζί τους κι εκείνη. Με τον άντρα της χώρισε και πλέον μόνη της, σαν σωστή μαχήτρια της ζωής, προσπάθησε να δουλέψει ώστε να επιβιώσει. Δούλεψε σκληρά ως εργάτρια στα λιπάσματα, στο εργοστάσιο του Παπαστράτου, ακόμα και στη χωματερή. Η καριέρα της ξεκίνησε σχεδόν τυχαία, καθώς τραγουδούσε στο σπίτι της, την άκουσαν δύο άντρες που έκαναν καντάδα στις γειτονιές και της πρότειναν, μαγεμένοι από τη φωνή της, να τραγουδήσει σε μία ταβέρνα στο Πέραμα.

Δούλεψε με ελάχιστα λεφτά, θεμελιώνοντας τη μετέπειτα καριέρα της, που ξεκίνησε όταν την ανακάλυψε ο στιχουργός Στέλιος Χρυσίνης, δίνοντάς της το τραγούδι «Μείνε, μείνε». Ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, που απογειώθηκε με το θρυλικό πια «Ιστορία μου Αμαρτία μου»...

Η ίδια είχε εξομολογηθεί πολλά χρόνια πριν τον θάνατό της ένα άγνωστο περιστατικό με τη δισκογραφική εταιρεία στα πρώτα βήματά της:

«Η εταιρεία, όπου είχα κάνει τα πρώτα μου τραγούδια, δεν ξέρω πώς, με αντάλλαξε με έναν τραγουδιστή της εταιρείας που είμαι από τότε μέχρι τώρα. Όπως τ’ ακούς. Σαν να με πουλήσανε. Εγώ το ‘μαθα μετά. Ούτε που το κατάλαβα. Μετά, στην παλιά εταιρεία, χτυπούσαν το κεφάλι τους. Γιατί άρχισα να ανεβαίνω».

Η πορεία προς την κορυφή

Αργότερα συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, οι οποίοι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην καριέρα της. Η Ρίτα δούλεψε μαζί τους οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Δεν τραγούδησαν μόνο, έπαιξαν κιόλας σε ταινίες της εποχής, δίπλα σε διάσημους ηθοποιούς.

Για περισσότερο χρόνο, πάντως, συνεργάστηκε με τον Τσιτσάνη.

Μαζί γύρισαν όλη την Ελλάδα, ενώ πήγαν και στην Αμερική.

Το 1972 η καριέρα της γνώρισε έντονες δόξες, καθώς της, άνοιξε το δικό της μαγαζί. Έτσι, λοιπόν, εκείνη την εποχή η Ρίτα έκανε και τις πιο μεγάλες επιτυχίες της, στο μαγαζί γινόταν χαμός,

Οι πελάτες σχημάτιζαν ουρές και τα τραπέζια ήταν πάντα όλα «ρεζερβέ».

Από το «Κουίν Αν» πέρασαν ισχυρά ονόματα της εποχής, από καλλιτέχνες μέχρι και πολιτικούς. Παράλληλα, ο Μανίσαλης και ο Ψυχογιός συνέχισαν να της γράφουν το ένα σουξέ μετά το άλλο:

«Κάθε ηλιοβασίλεμα», «Παράνομό μου αγάπη» και τόσα άλλα. Πέντε χρόνια κράτησε η «χρυσή» εποχή του «Κουίν Αν» και όταν αυτή τελείωσε, η τραγουδίστρια, εξαντλημένη από το δεύτερο διαζύγιό της και έχοντας αποκτήσει ακόμα τρία παιδιά, αποσύρθηκε από το «βασίλειό» της, που δεν ήταν άλλο από την πίστα. Ύστερα από κάποια χρόνια, όμως, ανανεωμένη και τελείως αλλαγμένη επέστρεψε στο τραγούδι ερμηνεύοντας όλες τις παλιές, αλλά και νέες επιτυχίες. Εν τω μεταξύ, συνεργάστηκε και με τον Νίκο Καρβέλα, ο οποίος της έγραψε το τραγούδι «Σώσε με». Έπειτα, ξαναμπήκε στο στούντιο για το νέο άλμπουμ της, «Εγώ Δεν Πάω Μέγαρο», το οποίο συμπεριλάμβανε τα τραγούδια «Οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες», «Αυτός ο έρωτας, αυτό τ’ αγόρι», «Είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα» και άλλα. Το τελευταίο άλμπουμ της είχε τίτλο «Ξανά Ερωτευμένη» και βγήκε το 1995.

«Εμένα δεν μπορεί να με καλέσει το Μέγαρο για μια συναυλία;» είχε πει με παράπονο εκείνη την εποχή η τραγουδίστρια.

Το άδοξο τέλος

Τον Αύγουστο του 1998, ένας πόνος στην πλάτη, που περάστηκε για ψύξη, την οδήγησε στο κατώφλι του νοσοκομείου για εξετάσεις και εκεί διαπιστώθηκε ο καρκίνος. Έχασε τα μαλλιά της, αλλά δεν το έβαλε κάτω και τους πρώτους μήνες του 1999 φόρεσε περούκα και αναχώρησε για περιοδεία στη μακρινή Αυστραλία, έχοντας μαζί της τον Γιάννη Ντουνιά και τον Θανάση Κομνηνό.

Με το γυρισμό της από την Αυστραλία, μπήκε στο νοσοκομείο και ουσιαστικά δεν ξαναβγήκε ποτέ. Λίγα 24ωρα μόνο έξω και πάλι μέσα, αφού ο καρκίνος από το πάγκρεας είχε κάνει καθολική μετάσταση. Το Σάββατο 6 Αυγούστου 1999 δυστυχώς η μοναδική φωνή της σίγησε για πάντα, καθώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. «Και είχα τόσα ακόμη να κάνω», ήταν η τελευταία φράση της! Λόγια αντάξια μίας «βασίλισσας»...

Μικρές αλλά λαμπερές λεπτομέρειες…

  • Η «χρυσή» φωνή του ελληνικού πενταγράμμου ήταν εκείνη που έκανε τον Ανδρέα Παπανδρέου να σηκωθεί και χορέψει μπροστά στον φακό, σε μια πόζα που άφησε εποχή. Ο ισχυρός άντρας του ΠΑΣΟΚ λάτρευε να χορεύει την ώρα που η Σακελλαρίου τραγουδούσε το «Αυτός ο άνθρωπος, αυτός». Κάθε χρόνο στη γιορτή του, η «ντίβα» του λαϊκού τραγουδιού επισκεπτόταν το σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου για να του το τραγουδήσει.
  • Το τραγούδι «Εγώ δεν πάω Μέγαρο» τραγουδήθηκε και τραγουδιέται, με τους περισσότερους να μη γνωρίζουν πως η Ρίτα Σακελλαρίου το αφιέρωνε στον Κώστα Ευριπιώτη. Μάλιστα, φέρεται οι δύο τους να ήταν ζευγάρι, με τις φήμες να φουντώνουν όταν συνεργάστηκαν σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  • Η Κατερίνα Στανίση υπήρξε νύφη της αξέχαστης ερμηνεύτριας, αφού υπήρξε παντρεμένη με το γιο της, Τάκη Θέμελη. Το ζευγάρι χώρισε και οι κακές γλώσσες της εποχής επέμεναν ότι νύφη και πεθερά δεν διατηρούσαν και τιε καλύτερες σχέσεις. Λίγες ώρες πριν η Ρίτα Σακελλαρίου χάσει τη μάχη με τον καρκίνο και κλείσει μια για πάντα τα μάτια της, η Κατερίνα Στανίση την επισκέφθηκε και της κράτησε το χέρι.
  • Η αείμνηστη τραγουδίστρια είχε κάνει συνολικά τρεις γάμους. Όπως αποκάλυψε προσφάτως ο γιος της, παντρεύτηκε έναν ταξιτζή μόνο και μόνο για να κάνει κάποιον να ζηλέψει...

Πηγή: Χάι

©2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved