Αθανασίου: «Η Επίδαυρος για μένα είναι η μοναδική ίσως ανοιχτή πύλη για να περάσεις στο παρελθόν»
Showbiz

Αθανασίου: «Η Επίδαυρος για μένα είναι η μοναδική ίσως ανοιχτή πύλη για να περάσεις στο παρελθόν»

Ο Μάριος Αθανασίου είχε και τα… στραβοπατήματά του στο χώρο, μέσα από τα οποία έμαθε να αντλεί δύναμη, να εστιάζει στη ουσία και όχι στο φαίνεσθαι και φυσικά έγινε πιο ώριμος. Τώρα; Είναι στα καλύτερά του και κάθε βράδυ στη σκηνή του θεάτρου «Λαμπέτη», τον περιμένει ένα μεγάλο… «Δώρο Γενεθλίων».

Ο ηθοποιός παραχώρησε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη και μεταξύ άλλων, μίλησε για την Επίδαυρο και την αρχαία τραγωδία.

Ποιο ρόλο θα θέλατε να ερμηνεύσετε και δεν έχετε, μέχρι στιγμής;

Βγαίνοντας από τη σχολή είχα το όνειρο και την τεράστια επιθυμία να ερμηνεύσω κλασικά κείμενα και να υπηρετήσω τον λόγο των μεγάλων συγγραφέων. Όμως, για να σου είμαι και απόλυτα ειλικρινής, στην πορεία δεν μπόρεσε να είναι αυτή η επιλογή μου. Δεν ήρθαν έτσι τα πράγματα, ακολούθησα άλλα βήματα, άδραξα άλλες ευκαιρίες. Για παράδειγμα η τραγωδία «Αίαντας» του Σοφοκλή είναι ένα κείμενο που λατρεύω και πολύ θα ήθελα να είχε έρθει στα χέρια μου. Όμως, είπαμε, βάδισα σε άλλους δρόμους.

Τι κάνει την Επίδαυρο ένα από τα πιο ξεχωριστά και περιώνυμα θέατρα στον πλανήτη;

Η Επίδαυρος είναι ένα παγκοσμίου φήμες θέατρο που μέσα από εκεί αυλίζει ο πολιτισμός όχι μίας χώρας, αλλά ενός ολόκληρου κόσμου. Η Επίδαυρος είναι το σημείο που φέρνει τους Έλληνες σε επαφή με την… αρχή τους, με την αρχή μας. Μας γυρίζει 2.500 χρόνια και πριν και δεν το λέω από… μουσιακής απόψεως. Η Επίδαυρος για μένα είναι η μοναδική ίσως ανοιχτή πύλη για να περάσεις στο παρελθόν, για να γυρίσεις πίσω, για να ζήσεις την ιστορία.

Είναι εφικτό να γίνονται μοντερνισμοί στην αρχαία τραγωδία ή αγγίζει οποιαδήποτε προσπάθεια πειραματισμού της τα όρια της βεβήλωσης;

Δεν ξέρω αν έχω την δυνατότητα να τοποθετηθώ σε σχέση με αυτό που με ρωτάς. Νιώθω πως έχω μικρό «βάρος» για να σου κάνω μία τέτοια ανάλυση γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέατρο και για τις παραστάσεις που φιλοξενεί. Η άποψή μου πάντως γενικότερα είναι του να είμαστε υπέρ της ελευθερίας και να μην έχουμε στεγανά. Όμως, η τεράστια Επίδαυρος η ίδια είναι κάθε φορά αυτή που κρίνει εάν μία καλλιτεχνική προσπάθεια ήταν μικρότερη ή μεγαλύτερη των περιστάσεων. Μπορεί κάτι που αρχικά σου φαίνεται λάθος, η πορεία του χρόνου να σου αποδείξει πως τελικά λειτούργησε σωστά. Προφανώς και η Επίδαυρος είναι ένας χώρος στον οποίο ανήκουν αποκλειστικά και μόνο τα αρχαία κείμενα. Προφανώς και στην Επίδαυρο για παράδειγμα δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ποτέ μία μοντέρνα θεατρική φάρσα ή ένα εμπορικό θεατρικό έργο. Άλλα ναι, είναι ωραίο να δοκιμάζονται με προσοχή και με σεβασμό νέα πράγματα, γιατί αλλιώς δεν θα ήταν θέατρο, θα ήταν μουσείο.

Πηγή: Λοιπον

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved