Γιάννης Μόρτζος: Τα 59 χρόνια καριέρας, ο δάσκαλος Κάρολος Κουν, οι 3 γάμοι & η λατρεία στον γιο του
www.ndpphoto.gr
Showbiz

Γιάννης Μόρτζος: Τα 59 χρόνια καριέρας, ο δάσκαλος Κάρολος Κουν, οι 3 γάμοι & η λατρεία στον γιο του

Μία από τις εξέχουσες μορφές του ελληνικού θεάτρου, ο Γιάννης Μόρτζος δεν είναι πια ανάμεσά μας και ο καλλιτεχνικός κόσμος μοιάζει φτωχότερος πλέον. 

Ο μεγάλος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί 25 Σεπτεμβρίου μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που παρουσίασε τα οποία και τον οδήγησαν στο νοσοκομείο. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή.

Γιάννης Μόρτζος: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό – Στο νοσοκομείο με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα

201711081232520.0034_GIANIS_MORTZOS_7112017.jpg

Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε ένας «εργάτης της τέχνης» και όπως όλοι οι συνάδελφοί του, παλιοί και νέοι, συμφωνούσαν, ήταν αφοσιωμένος στο έργο του, ειδικά στο θέατρο. Τα τελευταία χρόνια είχε αποφασίσει να απέχει συνειδητά από την τηλεόραση και όπως έλεγε ο ίδιος σε συνέντευξή του παλιότερα:

Χρυσανθόπουλος στο gossip-tv για Γιάννη Μόρτζο: «Ήταν τιμή μου που τον γνώρισα και έπαιξα δίπλα του»

«Έπαθα ένα φιάσκο με μία σειρά που είχε αρχίσει με τον τίτλο «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» και προμήνυε μεγάλη επιτυχία. Ξαφνικά σταμάτησε χωρίς κανένα λόγο. Δεν μου δώσανε λόγο, δεν μου δώσανε την αιτία και την αφορμή. Δεν μπόρεσα να μάθω ποτέ τι έγινε. Απογοητεύτηκα τόσο πολύ που στις επόμενες προτάσεις που μου κάνανε δεν δεχόμουνα καμία. Περάσανε τόσα χρόνια και δεν έκανα… 13 χρόνια και δεν έκανα τηλεόραση. Και έκανα μία ας το πω έτσι πάλι πρώτη επιχείρηση με το «Χαιρέτα μας τον πλάτανο», που παιζόταν στην ΕΡΤ σε δύο σεζόν. Τώρα σταμάτησε και αυτό και περιμένω μία καινούργια πρόταση που έχουμε υποβάλει στην ΕΡΤ1 με τον Γιώργο Αρμένη που είμαστε της ίδιας εποχής ηθοποιοί, παιδιά και οι δύο του Κουν, έχουμε υποβάλει μία πολύ ωραία κωμωδία και περιμένουμε την απάντησή τους, που ελπίζω να είναι θετική».

201803271331260.0673_GIANNIS_MORTZOS_KATERINA_XELMI_26032018.jpg

Με την αξέχαστη Κατερίνα Χέλμη σε θεατρική εκδήλωση...

thomas daskalakis ndp photo agency thomasdask@yahoo.com

Τα πρώτα χρόνια

Γέννημα θρέμμα Σαμιώτης, ο Γιάννης Μόρτζος από νωρίς γνώριζε με τι ήθελε να ασχοληθεί. Φοίτησε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον αξέχαστο Κάρολο Κουν τον οποίο αποκαλούσε δάσκαλο και έμεινε κοντά του για 21 ολόκληρα χρόνια, ως βασικό στέλεχος του θεάτρου Τέχνης. Μαζί του ανδρώθηκε ως ηθοποιός, ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, από το αρχαίο δράμα μέχρι το κλασικό αλλά και σύγχρονο θέατρο. Όμως, ο Γιάννης Μόρτζος είχε ανέκαθεν μεγάλη αδυναμία στο νεοελληνικό θέατρο στο οποίο και αφοσιώθηκε αλλά και διέπρεψε. Είχε όμως ήδη συνδέσει το όνομά του με το Θέατρο Τέχνης. Στη θητεία του εκεί, ανέλαβε σπουδαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους, συμμετέχοντας σε μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης για τρεις δεκαετίες μέχρι και το '80 οπότε και αποφάσισε να αφοσιωθεί στο ταλέντο του ως σκηνοθέτης.

201711081232040.0031_GIANIS_MORTZOS_7112017.jpg

Επί ελληνικού εδάφους συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους και πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες ενώ για παραπάνω από 35 χρόνια υπήρξε δάσκαλος σε κορυφαίες δραματικές σχολές της χώρας μας. Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου ενώ την τελευταία δεκαετία παρουσίαζε παραστάσεις ανά την Ελλάδα με το θέατρο «Τέσσερις εποχές» που είχε ιδρύσει.

Φλέρταρε όμως πολύ και με την πολιτική και μάλιστα υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) ενώ είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994).

Η συνοδοιπόρος Γιούλη Ζήκου

Ο Γιάννης Μόρτζος έκανε τρεις γάμους. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε έναν γιο τον οποίο και λάτρευε. Η συνοδοιπόρος του στη ζωή, όμως, μέχρι και την τελευταία του πνοή, υπήρξε η θεατρολόγος και ηθοποιός Γιούλη Ζήκου με την οποία και συνεργαζόταν καλλιτεχνικά.

Ο ίδιος, όταν είχε ερωτηθεί για την προσωπική του ζωή, είχε πει: «Υπάρχουν γυναίκες που γίνονται θεατρίνες, αλλά η ζωή τους δεν είναι συνυφασμένη με αυτό το πράγμα. Δεν το κάνουν επειδή το νιώθουν, το κάνουν επάγγελμα για λόγους επιδεικτικούς. Δεν με ενδιαφέρει το υλικό μέρος, ούτε υπήρξα πλούσιος ούτε με ενδιαφέρει να γίνω. Η τρίτη σύζυγος είναι θεατρίνα και παίζουμε μαζί, ευτυχώς, γιατί νιώθω ότι αυτό μας δένει περισσότερο, είμαστε μαζί 18 χρόνια. Πρωτοπαντρεύτηκα 27 χρονών και μία ζωή είμαι παντρεμένος. Από τον πρώτο μου γάμο έχω ένα γιο. Ένας λόγος που δεν επιχείρησα να κάνω άλλα παιδιά είναι ότι μετά το χωρισμό δεν αντέχω να μην είναι κοντά μου το παιδί.»

202001151355260.2406_GIANIS_MORTZOS_ANTONIS_NOYSIA_GIOYLI_ZIKOY_1312020.jpg

Ο Γιάννης Μόρτζος με τον Αντώνη Νούσια και την τελευταία του σύζυγο, Γιούλη Ζήκου

Για τη Γιούλη Ζήκου, την τελευταία του σύζυγο, σε πιο πρόσφατη συνέντευξή του, είχε πει:

«Η Γιούλη είναι μία ηθοποιός με πολλά χαρίσματα, με πολύ ταλέντο, αλλά έχει και τις δικές της απόψεις, τις οποίες βεβαίως πρέπει εγώ ως σκηνοθέτης να τις δέχομαι, αλλά σε ποιο βαθμό, δεν ξέρω μέχρι ποιο βαθμό θα τις δέχομαι. Είμαι υποχρεωμένος εγώ λοιπόν αφού σκηνοθετώ, να αναλάβω την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και μπορεί να λέει η Γιούλη ότι «Με κούρασες. Με έκανες να υποφέρω», αλλά λέω εγώ «Μόνο έτσι, θα κουραστείς και θα υποφέρεις για να κάνεις και καλή παράσταση». Και το πετυχαίνει».

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved