Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η θρυλική Ελληνίδα που άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της διεθνώς!
Showbiz

Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η θρυλική Ελληνίδα που άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της διεθνώς!

Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, όχι μόνο λόγω της καριέρας της ως ηθοποιός, αλλά και ως σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού.

Γεννημένη στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 1920, καταγόταν από μια σημαντική οικογένεια πολιτικών, με τον παππού της, Σπυρίδωνα Μερκούρη, να έχει διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων και τον πατέρα της, Σταμάτη Μερκούρη, να είναι επίσης ενεργός στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο, η ίδια επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της τέχνης, ο οποίος την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Όταν η Μαρινέλλα αρνήθηκε να παίξει στο θέατρο με τον Νίκο Κούρκουλο-Η Μελίνα & ο λόγος που είπε όχι

1459854.jpg

Ηθοποιός διεθνούς φήμης

Η καριέρα της Μελίνας Μερκούρη στο θέατρο και τον κινηματογράφο υπήρξε λαμπρή. Το ντεμπούτο της έγινε το 1944 στο θέατρο, ενώ η κινηματογραφική της πορεία ξεκίνησε με την εμβληματική ταινία Στέλλα το 1955. Η ερμηνεία της στην ταινία αυτή, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, την καθιέρωσε ως μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες ηθοποιούς. Η Στέλλα διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου η Μερκούρη γνώρισε τον σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, με τον οποίο θα συνδεόταν ερωτικά και καλλιτεχνικά για το υπόλοιπο της ζωής της.

Ο ρόλος της ως Ίλια στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν την έκανε γνωστή σε διεθνές επίπεδο. Η ερμηνεία της βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και της χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία αυτή έδωσε στην Ελλάδα διεθνή αναγνώριση και ανέδειξε τη Μελίνα Μερκούρη ως ένα σύμβολο ανεξαρτησίας και ελευθερίας, το οποίο συνέδεσε το όνομά της με την Ελλάδα και τον ελληνικό κινηματογράφο.

Θέατρο και κινηματογράφος

Η Μελίνα Μερκούρη συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της εποχής της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μερικές από τις ταινίες που ξεχώρισαν στη φιλμογραφία της είναι Φαίδρα (1962), Τοπ Καπί (1964), και Υπόσχεση την Αυγή (1970). Η επιτυχία της σε αυτές τις ταινίες ήταν τεράστια, κάνοντάς την πρωτοπόρο του διεθνούς κινηματογράφου.

Στο θέατρο, ξεχώρισε για την ερμηνεία της στην παράσταση Λεωφορείον ο Πόθος του Κάρολου Κουν το 1949, όπου υποδύθηκε τη Μπλανς Ντιμπουά. Η παράσταση αυτή την καθιέρωσε στο θέατρο, και το κοινό δεν δίσταζε να τη χειροκροτεί όρθιο σε κάθε εμφάνισή της.

Ο έρωτας με τον Ζυλ Ντασέν

Η συνάντηση της Μελίνας Μερκούρη με τον Ζυλ Ντασέν στο Φεστιβάλ των Καννών ήταν καθοριστική για τη ζωή της. Η σχέση τους, τόσο ερωτική όσο και επαγγελματική, δημιούργησε μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες καλλιτεχνικές συνεργασίες. Ο Ντασέν σκηνοθέτησε πολλές από τις ταινίες της Μελίνας Μερκούρη, και μαζί ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας τον ελληνικό πολιτισμό. Ο γάμος τους το 1966 επισφράγισε την κοινή τους πορεία, και μέχρι τον θάνατό της, το 1994, υπήρξαν αχώριστοι.

1302279.jpg

Μουσική καριέρα

Εκτός από ηθοποιός, η Μελίνα Μερκούρη είχε και μια αξιόλογη μουσική πορεία. Ηχογράφησε αρκετά τραγούδια, τα οποία έμελλαν να γίνουν εμβληματικά. Το τραγούδι Τα παιδιά του Πειραιά, που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις για την ταινία Ποτέ την Κυριακή, έγινε παγκόσμια επιτυχία και συνδέθηκε για πάντα με τη φωνή της.

Αντίσταση και προκλήσεις

Η ζωή της Μελίνας δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα, κατηγορήθηκε για τις σχέσεις της με γερμανούς αξιωματικούς και μαυραγορίτες, αλλά η ίδια αντιμετώπισε τις κατηγορίες με ειλικρίνεια, αναγνωρίζοντας ότι εκείνη την εποχή δεν συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση. Ωστόσο, υπήρξαν πολλοί που τη στήριξαν, τονίζοντας ότι βοηθούσε συχνά φίλους και αντιστασιακούς.

Η αυτοεξορία της κατά την περίοδο της δικτατορίας, μαζί με τον Ζυλ Ντασέν, της έδωσε την ευκαιρία να προωθήσει τη φωνή του αντιδικτατορικού αγώνα σε όλο τον κόσμο.

1077099.jpg

Ο έρωτας με τον Ζιλ Ντασέν ήταν πολύ δυνατός!

ΑΠΕ ΜΠΕ

Η κληρονομιά της

Η Μελίνα Μερκούρη άφησε πίσω της μια ανεκτίμητη κληρονομιά στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό. Πέρα από τις επιτυχίες της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η καριέρα της ως ερμηνεύτρια και οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε μετά το 1981, όταν ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού, συνέβαλαν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Μελίνα Μερκούρη, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, άφησε την τελευταία της πνοή στις 6 Μαρτίου 1994 στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης. Ο θάνατός της βύθισε την Ελλάδα σε πένθος, ενώ το σώμα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα για λαϊκό προσκύνημα. Χιλιάδες άνθρωποι την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, όπου κηδεύτηκε με τιμές πρωθυπουργού. Η απώλειά της προκάλεσε συγκίνηση παγκοσμίως, ενώ τα φώτα του Μπρόντγουεϊ έσβησαν για ένα λεπτό προς τιμήν της, μια τιμή που συνηθίζεται μόνο για τους μεγαλύτερους Αμερικανούς ηθοποιούς.

Παραμένει σύμβολο θάρρους, τέχνης και πολιτισμού, εμπνέοντας γενιές Ελλήνων και ξένων.

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved