Μαρία Σάκκαρη: «Η μαμά μου ήταν ανέκαθεν η Νο1 υποστηρίκτρια μου»
Η σπουδαία Ελληνίδα τενίστρια, Μαρία Σάκκαρη, σε συνέντευξή της μίλησε για τους λόγους που ερωτεύτηκε το τένις.
«Το τένις είναι ένα σύνθετο σπορ», είπε η Μαρία Σάκκαρη τονίζοντας ότι «χρειάζεται ταχύτητα , ευελιξία , γρήγορες αντιδράσεις, δύναμη και αντοχή - για να αναφέρω μόνο ορισμένα από τα απαιτούμενα προσόντα».
«Κάποιες φορές ένας αγώνας μπορεί να διαρκέσει κάτω από μισή ώρα , άλλες όμως μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια το τρίωρο. Το τένις είναι πολύ σκληρό άθλημα. Εκεί έξω είσαι μόνη σου και έχεις να αντιμετωπίσεις την πίεση, το άγχος, την κόπωση, την αδρεναλίνη, μεταξύ πολλών άλλων. Νομίζω όμως ότι όλα αυτά τα στοιχεία ήταν που με έκαναν να ερωτευτώ το τένις, η ιδέα ότι κανένα ματς δεν είναι ίδιο, διότι υπάρχουν πάρα πολλούς παράγοντες που σε επηρεάζουν με το που πατάς το πόδι σου στο κορτ».
Μιλώντας για την ευαίσθητη ψυχολογία ενός τενίστα στο κορτ , η κουβέντα φτάνει στο συγκλονιστικό ξέσπασμα της Ναόμι Οσάκα, κορυφαίας τενίστριας στον κόσμο, η οποία τον Ιούλιο του 2021 φώναξε, με τόση δύναμη ώστε να ακουστεί σε ολόκληρη την υφήλιο, «Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει!» («Ιt is OK not to be ΟΚ!»). Την ανοιχτή και δημόσια παραδοχή και ακολούθως την απόφαση της να αποσυρθεί από εν εξελίξει τουρνουά, με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν σε καλή ψυχοπνευματική κατάσταση ώστε να αγωνιστεί στο Ρολάν Γκαρός, η Οσάκα την πλήρωσε με χρηματικό πρόστιμο αλλά και αυστηρές επικρίσεις από μια μερίδα του κόσμου, εντός και εκτός τένις.
Για τη Σάκκαρη, όμως, έγινε παράδειγμα για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κάθε αθλήτρια και, γενικότερα, κάθε άνθρωπος που υποφέρει: «Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε εμείς οι αθλητές να μιλάμε για τέτοιου είδους ζητήματα. Η ζωή ενός αθλητή είναι σκληρή και, στο κάτω-κάτω, είμαστε άνθρωποι κι εμείς. Ο κόσμος πρέπει πάντα να το θυμάται αυτό. Οποιος μιλά ανοιχτά, όπως έκανε η Ναόμι, κάνει κι άλλους ανθρώπους να ανοιχτούν, να παραδεχτούν ότι υποφέρουν και έτσι να μπορέσουν ίσως να βρουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται - ακόμη και να κάνουν μια διακοπή από τη δράση, για να μην πάθουν υπερκόπωση και καούν».
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Μαρία Σάκκαρη κατέχει τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας στην ιστορία που γίνεται δεκτή στο κλειστό κλαμπ των δέκα καλύτερων τενιστριών στον πλανήτη. Πανηγυρίζοντας με τον δικό της τρόπο γι' αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα, έστειλε το εξής μήνυμα μέσω Τwitter: «Πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλος είναι ο άθλος μιας γυναίκας που κατορθώνει να φτάσει στο Τop 10 σε ηλικία 26 - και όχι 20 ετών. Τότε που κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρω, εγώ και οι άνθρωποι που έχω κοντά μου πιστεύαμε σε εμένα».
Χωρίς να χρειαστεί πάνω από 50 λέξεις στα αγγλικά, η Σάκκαρη σύστησε ξανά τον εαυτό της στο παγκόσμιο κοινό του τένις, από την αρχή. «Το μεγάλο μου όνειρο είναι να κερδίσω ένα τουρνουά Grand Slam», είπε απερίφραστα.
Ωστόσο, συζητώντας μαζί της αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως ότι όχι μόνο ξέρει μόνο προς τα πού πηγαίνει, αλλά δεν ξεχνά ποτέ από πού ξεκίνησε, ή τι οφείλει στην οικογένεια της, κυρίως στη μητέρα της, την επίσης τενίστρια Αγγελική Κανελλοπούλου: «Η μαμά μου ήταν ανέκαθεν η Νο1 υποστηρίκτρια μου, από την πρώτη μέρα. Γι' αυτό και θεωρώ πως η μητέρα μου αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο μερίδιο απ' ό,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα στην καριέρα μου. Διαθέτει την εμπειρία της παίκτριας και έτσι με έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην πορεία μου. Αναζητώ τη δική της συμβουλή όποτε αντιμετωπίζω νέα δεδομένα και χρειάζομαι την καθοδήγηση κάποιου. Επίσης, η μαμά μου έρχεται στους αγώνες και με παρακολουθεί όποτε μπορεί και μου αρέσει πάρα πολύ να την έχω δίπλα μου καθώς ταξιδεύω χώρα σε χώρα, σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε τουρνουά κατά τη διάρκεια της χρονιάς», είπε στο Marie Claire.