Νίκος Ψαρράς: «Όταν καλείσαι να ενσαρκώσεις πρόσωπα που έχουν υποφέρει, πρέπει να έχεις σεβασμό»
Ο Νίκος Ψαρράς παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη σε εβδομαδιαίο περιοδικό και μίλησε για όλα.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην σειρά της ΕΡΤ, Το βραχιόλι της φωτιάς.
- Στη δημόσια τηλεόραση δίνετε το «παρών» για δεύτερη χρονιά. Πώς κρίνετε την προσπάθεια που κάνει στην ελληνική μυθοπλασία;
Αυτό που είχαν οι υπεύθυνοι στο μυαλό τους έχει πετύχει και αποδεικνύεται από τις ποιοτικές σειρές που γίνονται. Πιστεύω ότι η ΕΡΤ 1, μαζί με τις «Άγριες μέλισσες» του ΑΝΤ1, έδωσαν το εφαλτήριο για να ξεκινήσουν νέες παραγωγές μυθοπλασίας και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε.
- Πρωταγωνιστείτε στη δραματική σειρά εποχής της ΕΡΤ 1 «Το βραχιόλι της φωτιάς». Μιλήστε μας γι' αυτήν τη συνεργασία...
«Το βραχιόλι της φωτιάς» βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Η Βεατρίκη Σαΐα-Μαγρίζου, η οποία έχει γράψει το ομώνυμο μυθιστόρημα, διηγείται την ιστορία της οικογένειάς της και αυτό είναι βαθιά συγκινητικό για την ίδια και για εμάς που συμμετέχουμε στην παραγωγή. Από εκεί και πέρα, όταν καλείσαι να ενσαρκώσεις πρόσωπα που έχουν ζήσει και έχουν υποφέρει, αν μη τι άλλο πρέπει να έχεις έναν σεβασμό.
- Η τηλεοπτική μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας απαιτεί περισσότερη έρευνα και κάνει πιο δύσκολο το εγχείρημα;
Βέβαια. Μιλάμε για μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας. Τον διωγμό μιας μεγάλης, εβραϊκής, κοινότητας που ήταν διασκορπισμένη σ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη.Ήταν γύρω στους 50.000 οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί για περισσότερα από 400 χρόνια.
Στη Θεσσαλονίκη, η ημέρα αργίας ήταν το Σάββατο και εμπλούτισαν την πόλη με πολιτισμό και με την παρουσία τους. Απ’ αυτούς τους 50.000 ανθρώπους, μετά βίας γύρισαν πίσω, ζωντανοί, 3.000 άνθρωποι και μάλιστα σε κακή σωματική και ψυχολογική κατάσταση.
- Είναι σημαντική η ύπαρξη σειρών που παρουσιάζουν μελανά σημεία της ιστορίας;
Το παρελθόν μας πρέπει να το ξέρουμε, να το τιμούμε, να το σεβόμαστε, ώστε να μπορούμε να ζούμε σήμερα και να κάνουμε σχέδια για το αύριο. Λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Πώς θα ζήσεις; Επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη;
- Βέβαια, διανύουμε εποχές που δεν μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια...
Ναι, αλλά πρέπει να κάνουμε σχέδια. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε. Στο χέρι μας είναι όλα αυτά να τα αλλάξουμε και να προχωρήσουμε, είπε ο Νίκος Ψαρράς στο my tv.