Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Με το θέατρο αφόρισα πολλούς παιδικούς μου δαίμονες
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με την παράσταση Δον Κιχώτης. Αυτόν τον ονειροπόλο ήρωα που παλεύει με του παιδικούς δαίμονες, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης τον έχει αγαπήσει πολύ.
Ο πρωταγωνιστής μίλησε για την παράσταση αλλά και για τον ήρωά του και τους δικούς του παιδικούς δαίμονες.
«Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης χτυπήθηκε πολύ άσχημα, έχασε τα πάντα»
Ουσιαστικά ο Δον Κιχώτης ακροβατεί στο όνειρο. Τι αγάπησες σ’ αυτόν τον ήρωα;
Αυτή την ονειροπόληση, αυτή τη στροφή προς το πνεύμα, την εσωτερική αναζήτηση για να μπορέσει να αφορίσει ακόμη και κάποιους παιδικούς δαίμονες. Αλλά ως γνήσιο παιδί ακόμη και σ’ αυτή την ηλικία, όπως είναι όλοι οι τρελοί που έχουν μια δίκιά τους λογική -γιατί είναι όντως ο τρελός του χωριού-, αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί να κάνει πράξη τα όνειρά του, που δεν είναι σαν τα απλά όνειρα των ανθρώπων γύρω του. Μπερδεύει την πραγματικότητα με τη φαντασία, υπηρετεί όμως μόνο τη φαντασία και αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα που θέλει να δώσει ο Θερβάντες με τον Δον Κιχώτη. Ουσιαστικά λέει πως είναι καλή η ύλη, αλλά πρέπει να στραφούμε στο πνεύμα.
Ένας ήρωας, λοιπόν, που προσπαθεί να αφορίσει τους παιδικούς δαίμονες. Εσύ αντίστοιχα τους έχεις αφορίσει;
Με το θέατρο πολλούς...
O Βλαδίμηρος Κυριακίδης αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο που κόπηκε η Μουρμούρα!
Ποιοι ήταν οι δικοί σου δαίμονες;
Αυτή τη στιγμή ίσιος μπορώ να μείνω μόνο σε διάφορες φοβίες, δειλίες που είχα. Οι δικοί μου δαίμονες ήταν στο να αιτιολογήσω, να δω γιατί συμβαίνει η οποιαδήποτε συνθήκη, κάτι που ως παιδί και ως έφηβος δεν ήταν εύκολο να το πράξω. Μεγαλύτερος κατάλαβα ότι αυτό που αποζητούσα σε μικρότερη ηλικία ήρθε και μου το πάντρεψε το θέατρο.
Τι αποζητούσες;
Την καλοσύνη των ανθρώπων, την αλληλεγγύη, την καλαισθησία και την αντίληψη.
Θεωρείς πως δεν βίωσες την καλοσύνη ή την αλληλεγγύη στα παιδικά και εφηβικά σου χρόνια;
Τις βίωσα, αλλά όσο μεγάλωνα, τις σκεφτόμουν πιο βαθιά και πιο ουσιαστικά. Σαφέστατα και υπήρχε αγάπη, καλοσύνη από τους γονείς, από το κοινωνικό περιβάλλον, πάντοτε όμως αποζητούσα κάτι πιο βαθύ στη ζωή μου, το οποίο δεν μπορούσα να βρω. Δεν μπορούσα να ταυτιστώ με τους συμμαθητές μου. Συνέβαινε κάτι άλλο μέσα μου που δεν ήμουν σε θέση να το καταλάβω.
Βίωσες μπούλινγκ εξαιτίας αυτού του γεγονότος;
Δεν ήταν ακριβώς μπούλινγκ. Απλά, όταν δεν μπορείς να ταυτιστείς με τους συνομήλικους σου, αυτομάτως μπαίνεις στο περιθώριο, χωρίς όμως αυτό να γίνεται με την πρόθεση να σε χλευάσουν. Δεν μπορούσαν να ταιριάζουν τα χνότα μας, είπε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης στο περιοδικό Hello.
Διαβάστε επίσης:
Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Τα οικονομικά προβλήματα, το αδιέξοδο & ο γάμος που κρατάει 36 χρόνια
Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Ο Γιάννης Μπέζος είναι δεινός σκηνοθέτης»
Κυριακίδης: Έχω μπει στη δεκαετία των 60 και μπορώ να δω πιο ορθά την ίδια μου τη ζωή