Γιασεμή Κηλαηδόνη: Το όνομά της, το θέατρο και η στήριξη των γονιών της (photos)
Η Γιασεμή, είναι η πρωτότοκη κόρη του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άννας Βαγενά. Και έχει ένα πραγματικά όμορφο και ασυνήθιστο όνομα.
Η ίδια μιλώντας στο περιοδικό People εξήγησε το πώς… προέκυψε το όνομα αυτό.
«Έτσι έλεγαν τη μητέρα του μπαμπά μου. Το κανονικό όνομα είναι «Ιάσμη» και έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία. Τα τελευταία χρόνια έχω αλλάξει την ορθογραφία του ονόματος και το γράφω με «γιώτα», όπως ακριβώς το λουλούδι» είπε, ενώ η μητέρα της, Άννα Βαγενά τόνισε: «Το γιασεμί ήταν το αγαπημένο λουλούδι του μπαμπά της, του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Θυμάμαι όταν πρωτογνωριστήκαμε, πίσω στο 1972, μου ετοίμαζε σε κάθε ραντεβού μας ένα μπουκετάκι από γιασεμιά, τα οποία περνούσε ένα ένα σε πευκοβελόνες. Με τον Λουκιανό έζησα έναν φοβερό έρωτα! Και τον ζω ακόμη δηλαδή.»
– Πώς το εννοείτε αυτό;
Άννα: «Είμαι ακόμη μια ερωτευμένη γυναίκα. Βλέπω στον ύπνο μου ότι με απατά και ζηλεύω. Τον αισθάνομαι κάθε μέρα κοντά μου. Τέλος πάντων. Από αυτό τον έρωτα γεννήθηκε η Γιασεμί. Το «Γιασεμάκι» μας. Και πέντε χρόνια μετά η Μαρία μας, που είναι μουσικός. Συνέπεσε να λένε «Γιασεμή» και τη μητέρα του Λουκιανού. Το τραγούδι που μου χάρισε ο Λουκιανός το πρώτο βράδυ γνωριμίας μας ήταν το «Σπίτι μου με τ’ άσπρα σου γιασεμιά», άρα με έναν τρόπο το «γιασεμί» ήταν πάντα στη ζωή μου.
Και αυτή τη στιγμή έχουμε εδώ ένα «γιασεμί» που ανθίζει στο Μεταξουργείο, την κόρη μου, που είναι μια υπέροχη ηθοποιός. Και το λέω εγώ αυτό, ως έμπειρη και παλιά ηθοποιός. Όπως βέβαια το λέω και για άλλα παιδιά της γενιάς της. Είμαι περήφανη για το ελληνικό μας θέατρο, έχουμε καλό θέατρο και εξαιρετικούς νέους ηθοποιούς. Μας παραμυθιάζουν με διάφορους εισαγόμενους του εξωτερικού, από τους οποίους πραγματικά δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα.»
– Αν η Γιασεμί δεν έκανε για ηθοποιός, θα της το λέγατε ευθέως;
Άννα: «Εγώ πρώτη θα την απέτρεπα και θα την έβγαζα από το θέατρο. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία από το να είσαι ατάλαντος και αποτυχημένος, οποιαδήποτε δουλειά κι αν κάνεις. Άρα ναι, θα προφύλασσα το παιδί μου.»
– Από την άλλη, είναι κάπως σκληρό να πεις σε ένα παιδί «Δεν κάνεις για αυτή τη δουλειά».
Άννα: «Θα το έλεγα πάντως, δεν θα την άφηνα να βγει στο επάγγελμα. Η αλήθεια είναι πως ούτε εγώ ούτε ο πατέρας της είχαμε καταλάβει την κλίση της στο θέατρο. Αντιθέτως, ξέραμε ότι επρόκειτο να δώσει εξετάσεις για δημοσιογράφος.»
Γιασεμί: «Ήθελα να δώσω στα ΜΜΕ, στο Πάντειο. Δεν ήμουν από τα παιδιά που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία για το θέατρο.»
Άννα: «Αυτό που λένε κάποιες μητέρες «Εμένα το παιδί μου από μικρό έπαιζε σε σχολικές παραστάσεις» εμείς δεν το είχαμε με τη Γιασεμί. Όταν μας ανακοίνωσε την πρόθεσή της, είπαμε με τον πατέρα της «Βεβαίως, να το δοκιμάσεις». Είχαμε όμως μεγάλη αγωνία αν κάνει γι’ αυτό. Μέχρι τη στιγμή που την είδαμε στις τελικές εξετάσεις της σχολής.»
Γιασεμί: «Ήμουν στη σχολή του Κώστα Καζάκου και θα ανεβάζαμε στο τρίτο έτος το Γλυκό Πουλί της Νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς.»
Άννα: «Βγήκε η Γιασεμί στη σκηνή και δεν την καταλάβαμε. Τόσο πολύ μεταμορφώθηκε! Αφότου πέρασε κανένα πεντάλεπτο, μου λέει ο Λουκιανός «Βρε Αννάκι, η Γιασεμί είναι αυτή; Νόμισα ότι είναι η Μελίνα Μερκούρη, τόσο τεράστια φαίνεται πάνω στη σκηνή». Για να μην τα πολυλογώ, εκεί αντιληφθήκαμε για πρώτη φορά ότι το παιδί μας έχει ταλέντο. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος που χρειάζεται να διανύσεις είναι τεράστιος. Αλλά τουλάχιστον, αν έχεις ταλέντο, έχεις κάπου να πατήσεις.»