Τομά Ζολί: Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης που εμπνεύστηκε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024
G-Sports

Τομά Ζολί: Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης που εμπνεύστηκε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Τομά Ζολί, ο άνθρωπος πίσω από την πρωτοποριακή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι.

Απόψε ο πλανήτης έχει στραμμένα τα μάτια του στο Παρίσι, στην Πόλη που θα χτυπήσει η καρδιά του αθλητισμού. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί σε μία διαδρομή 6 χλμ κατά μήκος του Σηκουάνα. Είναι η πρώτη φορά που η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο και όχι σε στάδιο. Εμπνευστής αυτής της ιδέας ο 42χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Τομά Ζολί, ο οποίος θεωρείται ό,τι πιο σύγχρονο σε αντίληψη και πρωτοποριακό σε αισθητική διαθέτει η Γαλλία.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η ΕΡΤ στον παλμό της κορυφαίας «γιορτής» του αθλητισμού

olympics_1717747638_3385034990332586192_144111581.jpg

Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Τομά Ζολί, του καλλιτεχνικού διευθυντή των τελειών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, λίγες μόλις ώρες πριν από τη μοναδική στα χρονικά, όπως διαφημίζεται, επίσημη έναρξή τους στις 26 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Στο μυαλό του 42χρονου σκηνοθέτη, ο οποίος θεωρείται ό,τι πιο σύγχρονο σε αντίληψη και πρωτοποριακό σε αισθητική έχει να επιδείξει η Γαλλία σήμερα, έχουν παρεισφρήσει χίλιες δυο έννοιες. Καταρχήν, τι καιρό θα κάνει τη βραδιά της τελετής έναρξης στο Παρίσι. To project που συνέλαβε και ανέλαβε να υλοποιήσει σε ένα μάλλον ασφυκτικό -αναλογικά με το μέγεθος του- χρονικό πλαίσιο δύο ετών θα λάβει χώρα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα - από τη γέφυρα Αούστερλιτς έως το Τροκαντερό.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα δάκρυα του Greek Freak μετά την ιστορική πρόκριση της Ελλάδας

thomas-jolly2.jpg

Ο Ζολί δεν έχει αγωνία μόνο για τα μείζονα -όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι ηγείται μιας υπερπαραγωγής την οποία δεν έχει εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να παρακολουθήσει προκαταβολικά ολοκληρωμένη σε κάποια πρόβα-, αλλά και για τα ελάσσονα ή τέλος πάντων για εκείνα που δεν έρχονται μεμιάς σε έναν μέσο νου. Ποιος, ας πούμε, θα φανταζόταν ότι θεμελιώδης υποχρέωσή του είναι το τρίωρο υπερθέαμα να οχλήσει όσο το δυνατόν λιγότερο τους πληθυσμούς των ψαριών που ζουν στον Σηκουάνα; Αν γυρνούσε τον χρόνο 24 μήνες πίσω, ο Τομά Ζολί ίσως αναθεωρούσε την απόφασή του να αναπτύξει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «L’Equipe» τις σκέψεις που έκανε αναφορικά με το πώς Το Παρίσι θα μπορούσε να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες έναν αιώνα μετά την τελευταία διοργάνωσή τους στην πόλη. Είχε μιλήσει για μια τελετή που θα αξιοποιούσε ως φυσικό σκηνικό τα τοπόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας και για πρώτη φορά στην Ιστορία των Αγώνων δεν θα πραγματοποιούνταν εντός κάποιου σταδίου αλλά εκεί έξω, στον αληθινό κόσμο. Το από κάθε άποψή φιλόδοξο πλάνο του είχε τέτοια επίδραση ώστε λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης ο επικεφαλής της οργανωπκής επιτροπής τού ζήτησε να συναντηθούν. Λίγες ημέρες αργότερα ο Ζολί πήρε το χρίσμα του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαζί την ευθύνη να βγάλει τη Γαλλία ασπροπρόσωπη - και μάλιστα σε μια στιγμή όπου οι Αγώνες λαμβάνουν μάλλον αρνητικό πρόσημο για την κοινή γνώμη και διαφαίνονται άκρως ζημιογόνοι για την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με πολύ πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».

Ντρισμπιώτη: Το ποστ για τον ορισμό της ως σημαιοφόρος με τον Αντετοκούνμπο,στους Ολυμπιακούς Αγώνες

olympics_1717747638_3385034990366022430_144111581.jpg

Ο Τομά Ζολί σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Βρετάνης και λίγο μετά την αποφοίτησή του ίδρυσε τον θεατρικό οργανισμό La Piccola Familia με σκοπό να δώσει σάρκα και οστά στο πολύ σαφές αισθητικό και καλλιτεχνικό όραμα που είχε από την αρχή της καριέρας του. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό φαίνεται πως αφορούσε πολύ περισσότερους απ’ όσους μπορούσε ακόμα και ο ίδιος να υποθέσει.

jolly.jpg

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βορρά της Γαλλίας, σε ένα μικρό χωριό έξω από τη Ρουέν, με πατέρα τυπογράφο και μητέρα νοσοκόμα, ο Τομά Ζολί είχε από παιδί αποφασίσει να κάνει αν όχι το αναπάντεχο, σίγουρα το μη αναμενόμενο. Άκουγε όπερα, έστηνε αυτοσχέδιες παραστάσεις -αγαπημένος του ρόλος λέει πως ήταν η Κλεοπάτρα-, έδινε σαφείς οδηγίες για τα ρούχα που ήθελε να φορά στη μοδίστρα γιαγιά του, είχε ακόμα και τη δική του εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή σε σταθμό της Ρουέν. Πώς την πήρε; Ηχογράφησε μια κασέτα, την έστειλε και αποδείχτηκε πολύ καλός για να τον προσπεράσουν. Πηγή: Gala

Διαβάστε επίσης:

Το συγκινητικό σκίτσο με Αντετονκούμπο-Ντρισμπιώτη που κάνει τον γύρο του διαδικτύου!

Θάλεια Προκοπίου: Έτσι είναι σήμερα στα 52 της η ηθοποιός και πρώην πρωθιέρεια των αγώνων της Αθήνας

Επιβλητική ως Πρωθιέρεια η Μαίρη Μηνά-Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved