Συνεχίζεται το μεγάλο αφιέρωμα του OPEN για τη Γενοκτονία των Ποντίων
To μεγάλο αφιέρωμα του OPEN για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Γενοκτονία των Ποντίων συνεχίζεται με συνεντεύξεις και μαρτυρίες ανθρώπων που διηγούνται τις δικές τους ιστορίες, έτσι όπως τους τις έχει μεταφέρει η οικογένειά τους που έζησε τον ξεριζωμό.
Ο Κώστας Αγέρης (ο μεγάλος νικητής του VOICE) διηγείται πως, ενώ ήταν πολύ μικρό παιδί, έκλαιγε όταν ο παππούς του του έλεγε ποντιακά μοιρολόγια. Ο αγαπημένος τραγουδιστής δηλώνει πως «ζητάμε αναγνώριση και δικαίωση, όχι εκδίκηση»
Παρακάτω θα δούμε τον χειρουργό Γεώργιο Καϊσίδη να διηγείται στην κάμερα του OPEN πως οι πρόγονοί του από την Τραπεζούντα κατάφεραν μετά τον ξεριζωμό να ιδρύσουν ξανά το χωριό τους, την Σάντα. Μιλάει για τους αγώνες τους, για το πώς τα κατάφεραν και για τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι πρόγονοί τους στην μόρφωση των παιδιών. Ο κύριος Καϊσίδης συγκινημένος δηλώνει πως «Η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει» και πως «ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει σαν στόχο να μην κάνει κακό».
Ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Χατζηκυριακίδης μιλάει στην Ώρα Ελλάδος 7 για το μεγάλο ενδιαφέρον των φοιτητών για την ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής γενικότερα. Όπως δηλώνει ο κ. Χατζηκυριακίδης ο «μεγάλος αριθμός των φοιτητών μας, μας δείχνει πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο». «Θέλουμε οι φοιτητές μας να λάβουν τα ερεθίσματα για να μπορέσουν να καλύψουν σωστά μελλοντικά, το έργο που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας, δεδομένου ότι οι περισσότεροι θα απορροφηθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλώνει ο κ. Χατζηκυριακίδης.
Η μαρτυρία του Γ.Στεφανίδη για το πώς οι Τούρκοι σκότωσαν τους γονείς του παππού του. Διηγείται συγκινημένος πως ο παππούς του κατάφερε να σώσει τις αδελφές του. Ήθελε να τις βάλει και τις δύο στο καράβι για να σωθούν αλλά πρόλαβε να βάλει μόνο τη μία και έτσι πήρε την άλλη και την πήγε στα βουνά όπου τη σκέπαζε με φύλλα δέντρων για να ζεσταθεί